21 Noiembrie 18

Dumnezeu nu-l va părăsi pe orice neoprotestant sincer și-i va descoperi adevărul

  • 21 Ianuarie 18
  • Secte si sectari
  • 0
- Considerați că ați primit o chemare lăuntrică a lui Dumnezeu, înainte de a vi se deschide ochii asupra a ce se întâmplă în sistemul neoprotestant?
- Cea mai mare binecuvântare am primit-o din partea lui Dumnezeu în urma studierii Scripturii. După anul 2000 am devenit programator, deși nu urmasem încă o facultate de profil, și am făcut programul TheoNote, pentru studiul biblic – și acesta m-a ajutat enorm. 
    Studierea Sfintelor Scripturi ne-a fost tuturor celor din familie de un real folos. Dumnezeu ne cizela pe dinlăuntru și ne pregătea pentru ceea ce urma. Luam cuvântul Evangheliei și-l aplicam în viețile noastre, iar aceasta ne făcea să ne îndepărtăm tot mai mult de practicile neoprotestante. Observam că viața spirituală neoprotestantă nu urma cuvântul Evangheliei și, încet-încet, ne îndreptam spre Ortodoxie – fără să ne fi propus anterior lucrul acesta. Adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu deveneau tot mai limpezi.
- Așadar, dacă înțeleg bine, ați luat cuvântul Evangheliei și ați încercat să-l puneți în practică în viață, și treptat ați constatat că neoprotestantismul nu urma exact acest cuvânt, în duhul lui – și ați început să vă apropiați de trăirea ortodoxă prin păzirea cu acrivie a cuvântului și poruncilor Evangheliei.
- Da, practic, neoprotestanții sinceri ce nu urmează drumul acesta – ori nu au o dorință suficient de puternică de a-L urma pe Dumnezeu, ori se atașează sentimental de anumite persoane, ori au diverse interese sociale sau chiar materiale. 
    Convingerea mea este că Dumnezeu nu-l va părăsi pe orice neoprotestant sincer și-i va descoperi adevărata Evanghelie, adevărata Biserică – și atunci el va face pasul adevăratei pocăințe, indiferent cât îl costă.
- Mai devreme sau mai târziu
- Mai devreme sau mai târziu. Cazurile acestea, Mihai Oara, soția lui, Ana, cumnata lui, D-na Manuela – sunt foști baptiști întorși în Biserica Ortodoxă… De asemenea, Părintele Rafail Noica și mulți alți preoți ortodocși evlavioși sunt foști neoprotestanți veniți la Ortodoxie. 
    Şi să vedeți ce frumos lucrează Dumnezeu! La un moment dat eram așa de deznădăjduit și de supărat, șimi ziceam: „Nu pot să cred că eu am trăit optsprezece ani într-o minciună, într-o erezie, într-o fundătură! Nu pot să cred că am luptat împotriva Bisericii adevărate, Cea înființată de Hristos, cea Una!” (fiindcă eu cred în continuare că Biserica Ortodoxă este Biserica cea Una – catolicismul s-a rupt, s-a despărțit la 1054 de Biserica veche, care vine de la Hristos, și au adăugat la doctrină, au înființat practici noi)… Şi mă plângeam eu atunci Dnei Manuela, și-i spuneam: „Oftez în fiecare zi, nu-mi aflu pacea lăuntrică când mă gândesc că optsprezece ani am rătăcit!”, și plângeam de multe ori – și ea îmi zice: „Costele, tu ai rătăcit optsprezece ani, dar eu patruzeci și opt!”. Şi-atuncea am mai prins curaj!
   În continuare mă străduiesc, cu ajutorul lui Dumnezeu, să devin tot mai ascultător, tot mai evlavios, tot mai virtuos. Credința, viețuirea după poruncile lui Dumnezeu și participarea la Sfintele Taine ale Bisericii sunt cele care aduc cu adevărat progresul spiritual, apropierea de Dumnezeu. Totuși suntem doar la începutul unui drum lung. Experiența unei Biserici vechi de două mii de ani este o adevărată comoară pentru suflet. Îmi pare rău că, datorită anilor de studenție în care a trebuit să studiez multă informatică, nu am avut suficient timp pentru a studia mai mult teologia ortodoxă. Îmi dau silința acum să recuperez.
- Un singur lucru aș vrea să vă mai întreb. Ați format mulți predicatori; prin dumneavoastră, poate, au venit unii la neoprotestantism. Cum v-ați gândit, în fața lui Dumnezeu, să îndreptați acești ani de rătăcire?
- În primul rând, prin pocăință sinceră. Mărturisirea păcatelor și lepădarea de ele aduce iertarea. Dumnezeu a fost și este bun cu noi, iar Biserica Ortodoxă ne-a oferit iertarea și dragostea necondiționată – mulțumim mereu pentru lucrurile acestea!
    Apoi, spunându-le tuturor crezul meu – mărturisindu-le, ca și Sfântul Apostol Pavel, schimbarea. Recent am avut vizita unui prezbiter din Botoșani, care mă cunoștea de mulți ani, însoțit de un tânăr predicator; ei au încercat să vadă de ce am plecat. I-am primit în casă și am stat, cred, o oră și jumătate de vorbă cu ei, și am discutat punct cu punct câteva dintre doctrinele neoprotestante esențiale. La plecare au fost mulțumiți – deci mesajul meu a prins bine; cel mai în vârstă era mai înrădăcinat, dar tânărul… la venire mi-a spus că m-am lepădat de Hristos, la plecare nu mai era așa de convins de asta.
    Le-am zis: „Nu puteți spune că m-am lepădat de Hristos. Uitați-vă la ce fac eu, la ce gândesc, la ce vorbesc! Găsiți greșelile mele și mă voi îndrepta!”. Îmi ziceau: „Nu poți să riști! Tu trebuie să fii sigur că o să fii mântuit! Ortodocșii nu au siguranța mântuirii! Uite, dacă te urci în autobuz să mergi la Suceava, ești sigur că mergi la Suceava!”. Şi-am zis: „Sunt sigur că merg la Suceava, dar nu pot fi sigur că voi și ajunge”…
    Am avut discuții și sunt dispus în continuare să stau de vorbă cu ei. Biserica lui Hristos este numită în Sfânta Scriptură „stâlp și temelie a adevărului” 1 Timotei 3:15, deci orice răspuns trebuie căutat în Biserică, și nu în altă parte. Rugăciune și nădejde: trebuie să credem mereu că Dumnezeu ne dă lumina – și cei ce-L caută cu sinceritate, Îl găsesc, fără îndoială.
    Nu pot încheia această mărturisire fără să-mi cer iertare de la cititori – cu siguranță pe ici, pe colo am greșit, unuia sau altuia, neoprotestanți sau frați ortodocși. Căci „de nu greșește cineva în cuvânt, acesta este bărbat desăvârșit” Iacov 3:2, iar eu nu sunt desăvârșit.
    Deci tuturor zic: Iertați-mă.

Extras din: Mărturisirile unui fost predicator neoprotestant „Biserica Ortodoxă ne-a oferit dragostea necondiționată” (III)  
Revista „Familia ortodoxă“, iulie, 2014, www.familiaortodoxa.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0