25 Aprilie 19

Duminica Ortodoxiei sau despre marturisirea adevarului

  • 17 Martie 19
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    Duminica Ortodoxiei reprezinta prima duminica din marele post al Pastilor, o duminica in care ne amintim mai mult ca niciodata de jertfa Ortodoxiei, de omorarea atator Crestini de catre "iconoclasti" pentru marturisirea adevarului cu privire la Sfintele Icoane. Icoana este fereastra catre Sfintenie, ea nu este idol sau "chip cioplit" ci chip si forma de asemanare, asa cum Mantuitorul este chip al lui Dumnezeu Tatal, cu care impreuna cu Duhul Sfant, UNA sunt. Ori Mantuitorul NU este idol, evident ... asa cum nici Icoana nu poate fi considerata idol.
    Sfântul Ioan Damaschin afirmă că icoana este imaginea care reprezintă natura umanã văzută a Fiului lui Dumnezeu cel nevãzut: „Odinioară – spune el – Dumnezeu cel necorporal şi fără de formă nu era zugrăvit deloc. Acum, însă, prin faptul că «Dumnezeu S-a arătat în trup», fac icoana chipului văzut al lui Dumnezeu. Nu mă închin materiei, ci mă închin Creatorului materiei, Creatorului Care S-a făcut pentru mine materie şi a primit să locuiască în materie şi a săvârşit prin materie mântuirea mea. Nu voi înceta a cinsti materia prin care s-a săvârşit mântuirea mea (…). Nu defăimăm materia, căci nu este nevrednică de cinste”. 1
    Tot acelasi Sfant, Ioan Damaschin adauga: „Ceea ce este cartea pentru ştiutorii de carte, aceea este icoana pentru neştiutorii de carte. Şi ceea ce este cuvântul pentru auz, aceea este icoana pentru văz, căci cu ajutorul minţii ne unim cu icoana” 2.
    "Sfântul Apostol Pavel Îl numește pe Hristos „chipul lui Dumnezeu celui nevăzut” (Coloseni 1, 15) pentru noi, cei care am fost creaţi „după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu” (Facere 1, 26), adică după prototipul nostru, Care este Hristos. El este icoana lui Dumnezeu cel nevăzut, iar noi suntem configuraţi duhovniceşte după această Icoană, adică după chipul lui Hristos." conform Basilica.ro .
    Mai trebuie adaugat faptul ca inchinaciunea se face intotdeauna doar spre slava lui Dumnezeu, inchinandu-ne in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh.

Mai multe detalii istorice despre Duminica Ortodoxiei: Duminica Ortodoxiei, restabilirea cultului icoanelor
Mai multe detalii scripturiptice: Argumente scripturistice pentru cinstirea sfintilor si a icoanelor

[1] Sfântul Ioan Damaschin, Cele trei tratate contra iconoclaştilor (I, 16), traducere din limba greacă veche, introducere şi note de Pr. Dumitru Fecioru, Bucureşti, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, 2016, pp. 65-66.
[2] Sfântul Ioan Damaschin, op.cit. (I, 17), p. 68.

Info Foto: Biserica Sfântul Spiridon Nou (este cel mai mare lăcaș de cult ortodox din București)
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0