15 Noiembrie 18

Drumul banilor la Biserica sau adevarul despre comentatorii contra Bisericii

  • 15 Iulie 17
  • Actualitate
  • 0
    "Cei care n-au nici o treabă cu Biserica, sunt foarte interesați și critici, atunci când e vorba despre banii Bisericii...să nu cumva să-i fure ea, Biserica.
    Prima dată, când ai devenit membru al Bisericii, la botez, n-ai dat niciun ban, că erai prea mic și ai beneficiat și de foloase puțin cuvenite, cu acest bisericesc prilej, că te-au îmbrăcat nașii din cap până-n picioare.
    Când ai mai fost tu la Biserică? Aaa,... când te-ai cununat. Iar n-ai dat nici un ban, că nașul s-a ocupat de asta, însă ai profitat din plin de evenimentul religios, te-ai folosit de Biserică și ai făcut din nuntă o afacere, numărându-ți, cu mâini tremurânde, banii neimpozitați, după ce ți-ai tapat rudele și prietenii. Oricum, mai ai dreptul la încă o nuntă, dacă n-a ieșit cum trebuie din prima.
    Mai treci pe la Biserică, atunci când ești deja mort, și nu plătești nimic, că ești prea mort pentru atare obligații. Se ocupă familia de toate și apoi își scot banii din ajutorul de la stat pentru înmormantare. Dacă nu le ajung, înseamnă că au făcut din înmormântarea ta un spectacol, să știe toți cât de mult te-au "iubit" și-ți vor ridica o ditamai crucea de marmură neagră, să vada fraierii ce mort de valoare se află la rădăcină.
    Totuși, necredinciosul plătește Bisericii, când mândria îl îndeamnă să fie naș. Nu e obligatoriu pentru necredincioși, da'... Păi, dacă un necredincios nu este naș, a trăit degeaba. Obrazul subțire cu cheltuială se ține. Așa că, vrea, nu vrea, după lungi negocieri, scoate din buzunar și bani pentru Biserică, făcând referiri la imperfecțiunile slujbei oficiate. Bineînțeles că plata se face în taină, nu de față cu nuntașii, că nu suntem în Parlament, la votul de demitere a nefericitului de Grindeanu.
    Apoi iese încruntat din Biserică, unde-l așteaptă lăutarul. Acu' rudele sunt cu ochii pe el și el e nașu', nu un oareșcare. Umblă rapid la bancnote și le planteaza cu mândrie în arcuș, că-s bani cu care ar mai fi plătit Bisericii pentru încă trei nunți. Uită să ceară lăutarului chitanță, că doar nu-i hoțu' ăla de popa."
 

Sursa: Gabriel-Sorin Panasiu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 5
Vizitatori: 5
Utilizatori: 0