25 Aprilie 19

Doua comune de pe ambele maluri ale Prutului au demonstrat ca SE POATE! Iata ce-au facut

  • 26 Decembrie 14
  • Actualitate
  • 1
Două comune de pe ambele maluri ale Prutului au demonstrat că SE POATE! Iată ce-au făcut

PRIETENIE // Săptămâna aceasta s-au împlinit exact cinci ani de când comuna Budești din R. Moldova și comuna Cumpăna din județul Constanța, România, au semnat Acordul de înfrățire

    O vacanță gratuită pe malul Mării Negre și mai multe excursii în România, de asta au beneficiat anul trecut peste o mie de tineri din 22 de localități din R. Moldova. Această oportunitate a fost posibilă datorită Acordului de înfrățire și colaborării dintre primăria comunei Budești, municipiul Chișinău, și comuna Cumpăna, județul Constanța. În același timp, delegaţia comunei partenere a avut posibilitatea să cunoască patrimoniul naţional-cultural şi să viziteze mai multe localităţi din R. Moldova. Pentru acest parteneriat, dar și pentru succesele remarcabile, cele două administrații publice locale au primit diplome de excelență, în cadrul Ceremoniei Naționale de premiere a Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale, organizate săptămâna aceasta de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.
 

Primarii care vorbesc aceeași limbă

    Cele două primărițe, Nina Costiuc și Mariana Gâju, s-au cunoscut în 2009 în cadrul unei întrevederi la Strasbourg, iar datorită faptului că vorbesc aceeași limbă, între cei doi primari de pe ambele maluri ale Prutului s-a format nu doar o relație de muncă, dar și una de prietenie, care continuă și astăzi. „La Consiliul Europei de la Strasbourg am cunoscut-o pe doamna primar Nina Costiuc. Vorbind aceeași limbă, limba română, este firesc să te apropii de omul cu suflet și de omul care îți vorbește așa cum îți este drag. Acolo am pus bazele unei prietenii, nu între doi primari, dar între doi oameni, două femei, care nu vorbeau altceva decât despre localitățile pe care le reprezintă, despre oamenii din acele localități. Acordul de înfrățire avea în prim-plan copiii și tinerii. De acolo a fost semănată sămânța și a fost aprobat proiectul prin care copiii din R. Moldova să vină la mare, iar ai noștri să cunoască comuna Budești”, ne-a spus Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța.

Proiecte pentru cetățeni

    De la începutul colaborării, primarul de Budești și primarul de Cumpăna au pus un accent sporit pe cetățeni și dezvoltarea tinerilor. Cu o populație de peste 14 mii de cetățeni, comuna Cumpăna, situată la o distanță de 5 km de Constanța, este un exemplu demn de urmat pentru comuna Budești, unde locuiesc aproximativ cinci mii de locuitori. „Este o continuitate, datorită oamenilor care m-au ales pe parcursul a cinci mandate și a dragostei mele față de localitate. Am depus efort și muncă în educație și dezvoltarea tinerilor, pentru a avea o societate sănătoasă. Practica noastră a luat amploare, iar pe parcursul a cinci ani s-a pus baza unei prietenii durabile între mai multe localități. Aceste proiecte sunt în special pentru generația tânără. Sunt ferm convinsă că noi, femeile primar, trebuie să ne susținem și să promovăm practicile noastre de succes”, ne-a spus primarul de Budești, Nina Costiuc. De asemenea, doamna primar de Budești a precizat că rezultatele acestor proiecte se vor vedea pe parcursul anilor. „S-a investit nemijlocit în relațiile interpersonale, între oameni, pentru ca ceea ce clădim să fie durabil și să rezulte o societate sănătoasă”, a mai adăugat oficialul.

Continuarea articolului pe: ziarulnational.md (sursa)

   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Totul la acest articol este cu adevarat absolut deosebit.Inca din titlu si din imaginea aleasa este cu adevarat de interes si de apreciat un asemenea articol,o asemenea initiativa ce onoreaza tara noastra,initiativa ce a dezvoltat in timp o frumoasa prietenie si colaborare intre cele doua comune,ce dureaza de cinci ani. - ,,O vacanță gratuită pe malul Mării Negre și mai multe excursii în România, de asta au beneficiat anul trecut peste o mie de tineri din 22 de localități din R. Moldova. Această oportunitate a fost posibilă datorită Acordului de înfrățire și colaborării dintre primăria comunei Budești, municipiul Chișinău, și comuna Cumpăna, județul Constanța. În același timp, delegaţia comunei partenere a avut posibilitatea să cunoască patrimoniul naţional-cultural şi să viziteze mai multe localităţi din R. Moldova. Pentru acest parteneriat, dar și pentru succesele remarcabile, cele două administrații publice locale au primit diplome de excelență, în cadrul Ceremoniei Naționale de premiere a Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale, organizate săptămâna aceasta de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.''
Cele doua primarite dovedesc o mare calitate umana,dar si o cultura deosebita.
Este de apreciat ca parteneriatul are ca obiectiv principal educatia si dezvoltatea copiilor si tinerilor din cele doua comune.Sunt demne de toata admiratia cuvintele ce sunt scrise in acest articol,cuvintele ce au fost declarate de cele două primărițe,Nina Costiuc și Mariana Gâju.Ele s-au cunoscut în 2009 în cadrul unei întrevederi la Strasbourg iar datorită faptului că vorbesc aceeași limbă între cei doi primari de pe ambele maluri ale Prutului s-a format nu doar o relație de muncă dar și una de prietenie care continuă și astăzi.
Mii de like-uri,Multumim si cele mai sincere FELICITARI pentru un asemenea articol ce este si de cultura,de profunda admiratie,dar care ne si emotioneaza sufletele si ne face pe noi toti sa ne simtim mandri ca suntem ROMANI!
Asa cum spune si titlul acestui articol - Iata ca SE POATE sa facem in tara noastra si lucruri bune si de folos!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0