23 Martie 19

Domnul profesor Televizor

  • 25 Februarie 19
  • Televiziune, mass media
  • 0
ÎntrebareScriaţi  cu  vreme  în  urmă că:  „Mass-media  este  Evanghelia  zilelor  noastre!  Este  lumina  după  care  se  călăuzesc  masele  de  oameni  care  aşteaptă Vestea cea bună a fericirii pământeşti”. Aţi rămas la acelaşi punct de vedere? Nu vă daţi seama că există atâtea lucruri bune pe care le învăţăm de la televizor?

    Îmi dau seama că există şi unele lucruri bune la televizor, nu neg asta. Dar nu pot contesta nici faptul că există şi mai multe lucruri rele. Televizorul a devenit principalul educator, principalul profesor al multor tineri. Asta o arată o mulţime de cercetări ştiinţifice...
    „Două studii realizate între 1983-1987 pun în evidenţă faptul că «televiziunea oferă adolescenţilor lecţiile de bază  sau scenariile comportamentelor sexuale pe care aceştia trebuie să şi le însuşească şi în afara cărora  aceştia devin incapabili să mai  vadă  altceva».  Într-o altă cercetare, «adolescenţii  spun  că  televiziunea  i-a  încurajat  tot  atât de mult sau chiar  mai mult decât cei mai buni prieteni în experienţa erotică. Institutul Naţional de Sănătate Mentalăal SUA raportează, în 1982, că aspectul cel mai semnificativ pe care copiii şi tinerii îl învaţă de la televizor despre sex este setul de mesaje privind caracteristicile şi atitudinea pe care bărbatul şi femeia trebuie să le aibă în relaţiile sexuale unul cu celălalt». (...)
    Cei care se uită la televizor cred că relaţiile sexuale înaintea sau în afara căsătoriei, violul şi prostituţia sunt mult mai frecvente sau comune decât sunt ele în realitate (Greenberg, 1994). (...) În urma vizionării TV tinerii supraestimează numărul celor de vârsta lor care  întreţin deja relaţii sexuale (Zobin, Hirsch, Smith şi Hardy,  1984). (...) Vizionarea TV accentuează tinerilor sentimentul că «toată lumea a făcut-o»,  adică are o viaţă  sexuală, iar aceasta a contribuit, în ultimii 20 de ani, la o scădere gradată, dar constantă, a vârstei la care băieţii şi fetele au primul contact sexual (Braverman şi Strasburger, 1993). (...)
    Tinerii care se uită la televizor separat de familia lor (având un aparat TV în propria cameră) au o rată a relaţiilor sexuale de 3 până la 6 ori mai mare decât aceia care se uită la televizor împreună cu părinţii”.
    Astfel de date confirmă afirmaţia marelui sociolog Marshall Mc Luhan privitoare la manipularea sexuală la care ne supune televizorul: „Goliciunea şi sexualitatea neîngrădite se întind rapid în era electrică, deoarece televizorul, care îşi tatuează mesajul direct pe pielea  noastră,  face din haine un lucru învechit, o barieră, şi este normal ca noua importanţă a simţului tactil să-i determine pe tineri să se atingă mereu între ei  –  după cum sugerează şi textul de pe insigna vândută  în  magazinele de obiecte  psihedelice: DACĂ MIŞCĂ, ÎNTINDE MÂNA ŞI MÂNGÂIE. Stimulând simultan toate simţurile, mijloacele electrice (televiziunea, computerul) dau o dimensiune senzuală nouăşi multiplă sexualităţii de zi cu zi”.
    Şi încă această erotizare accentuată a vieţii nu este singurul efect negativ al vieţii. O paletă largă de patimi ne sunt turnate în minţi prin  intermediul micului ecran, de la iubire de arginţi până la mândrie sau mânie.
    „Vizionarea şi  preferinţa  pentru  televiziunea violentă sunt legate de atitudinile, valorile şi comportamentele agresive. Robinson şi  Bahman (1972) au găsit o relaţie între numărul orelor în care au fost urmărite programe TV cu conţinut violent şi declaraţiile făcute de adolescenţi privind propria implicare în comportamentul agresiv sau antisocial. Atkin, Greenberg, Korzenny şi Mc Dermott (1979) au folosit un alt mijloc de măsurare a comportamentului agresiv şi le-au propus fetelor şi băieţilor de la 9 până la 13 ani soluţionarea următoarei  situaţii: «Se presupune că mergi cu bicicleta pe o stradă şi nişte copii vin şi îţi împing bicicleta. Ce ai face?». Răspunsurile alese de copii au  inclus agresiunea fizicăşi verbală, dar au existat şi răspunsuri care au arătat dorinţa de a reduce şi de a evita conflictul. Cercetătorii au ajuns la concluzia că răspunsurile conţinând agresivitatea fizică sau verbală au fost alese de 45% dintre cei care vizionează scene extrem de violente şi de numai 21% dintre telespectatorii scenelor cu violenţă redusă”.
    Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns că televizorul învaţă pe oameni să devină robi ai sexului sau ai violenţei, în anumite situaţii acest „prieten” îi îndeamnă chiar să se sinucidă:
    „Există mai multe studii care demonstrează o legătură strânsă între vizionatul TV şi actele sinucigaşe. Pentru a fi investigate efectele  vizionării actelor sinucigaşe prezente în telenovelele de pe canalele americane, acestea au fost raportate la rata sinuciderilor din această ţară pe o perioadă de 6 ani. Concluzia? Ori de câte ori un personaj principal dintr-o telenovelă se sinucidea, timp de trei zile exista o creştere  semnificativă a sinuciderilor în rândul femeilor din SUA. Autorităţile federale din America au declarat că 28 de persoane s-au sinucis într-o singură săptămână, jucând ruleta rusească, după ce, anterior, urmăriseră la televizor filmul Vânătorul de cerbi, film care prezenta o lungă, interminabilă şi agonizantă scenă a acestui joc sinucigaş”.
    Cred că dacă s-ar face sondaje asemănătoare, s-ar constata că televizorul a convins un mare număr de oameni să se lepede de credinţa  creştină, şi sădevină discipoli ai  cine ştie căror erezii, religii mincinoase sau grupări yoghine...
    De ce am spus că televizorul e „Evanghelia zilelor noastre”? Pentru că ne modelează vieţile, ne schimbă vieţile, ne face altfel. Şi discipolii săi, plini de evlavie, se lasă transformaţi fără să opună nici cea mai mică rezistenţă.
    Şi, fiind educaţi să uite că există Împărăţia Cerurilor, aceşti discipoli ajung să trăiască de parcă singura împărăţie adevărată ar fi în lumea aceasta...
 
***

     După ce articolul a fost gata, am primit de la un cititor un material interesant. Arată clar că televiziunea se transformă într-o şcoală a desfrâului...
    „Conform unui studiu emis miercuri de către Kaiser Family Foundation, numărul scenelor cu conţinut sexual de la televizor aproape s-a dublat din 1998. Studiul «Sex la TV4» a relevat de asemenea că includerea unor subiecte precum «sexul mai prudent», abstinenţa sau metodele contraceptive sunt abordate mai frecvent din 1998, dar în ultimii ani s-a mai «domolit». Studiul a examinat întreg conţinutul cu  temă sexuală dintr-o mostră reprezentativă de 1.000 de ore de programe, cu excepţia emisiunilor de ştiri, evenimentelor sportive şi emisiunilor  pentru copii. Studiul defineşte conţinutul sexual ca discuţii despre sex şi etalarea unui comportament sexual, de la sărut până la actul sexual. Rezultatele studiului au arătat că 70% dintre emisiunile examinate aveau un conţinut sexual care cuprindea în medie 5 scene pe oră, în comparaţie cu 56% dintre emisiuni cu 3,2 scene pe oră în 1998 şi 64% dintre emisiuni cu 4,4 scene pe oră în 2002. În orele de vârf, 77% dintre emisiuni aveau conţinut sexual în medie de 5,9 scene pe oră. 
    Per total, creşterile combinate reprezintă aproape o dublare a scenelor cu conţinut sexual la televizor din 1998, de la 1930 de scene la 3780 în eşantionul studiat, ceea ce este egal cu o creştere de 96% din 1998 în 2005, după cum arată studiul. 
    Cu toate acestea, numărul emisiunilor în care actul sexual este «arătat sau sugerat» a scăzut foarte mult în ultimii ani, de la 7% în 1998 şi 14% în 2002 la 11% în 2005.
    În plus, dintre emisiunile cu conţinut sexual, 14% includ cel puţin o scenă în care se face referire la riscuri de natură sexuală sau la responsabilităţi de acest gen. Numărul acestora a crescut de la 9% în 1998 la 15%, cam acelaşi număr raportat în 2002”.

Extras din: Danion Vasile - TINERII ŞI SEXUALITATEA - Repere pentru mileniul trei
Carte tipărită cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Serafim,  Mitropolitul Germaniei şi al Europei Centrale -  Editura Egumeniţa Galaţi, 2007
Foto: activenews.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0