15 Noiembrie 18

Despre rusinea de a marturisi prin salutul "Hristos a inviat" sau "Hristos s-a inaltat"

  • 08 Mai 18
  • Invatatura de Credinta
  • 0
    In primul rand trebuie sa stim despre aceste doua saluturi ca reprezinta o marturisire Crestin Ortodoxa despre Invierea Domnului si despre Inaltarea Domnului.
    Problema de actualitate a "crestinului caldicel" este rusinea, pentru care trebuie sa ne amintim cuvintele Sfintei Scripturi din Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul / Capitolul 3 care spun in versetele: 15. Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! 16. Astfel, fiindcă eşti căldicel - nici fierbinte, nici rece - am să te vărs din gura Mea.
    Rusinea unui Crestin reprezinta calea cea mai sigura prin care se indeparteaza de Dumnezeu. Totul trebuie facut natural, smerit si cu capul sus. Hristos nu a inviat fiind rusinat de adevarul dumnezeirii ci a inviat cu toata Sfintenia unui Dumnezeu.
    "Hristos a inviat" se spune in general de la Invierea Domnului pana la Inaltarea Domnului, iar "Hristos s-a inaltat" se spune de la joia Înălțării Domnului, până sâmbătă, la ceasul vecerniei (ora 16.00), din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt.
   Sfântul Serafim de Sarov, unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, întâmpina pe oricine venea la el cu o închinare, un sărut duhovnicesc şi cuvintele "Hristos a Înviat! Bucuria mea!".
    Importante a nu le uita sunt si aceste cuvinte ale Sfintei Scripturi care spun "Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, de acesta şi Fiul Omului se va ruşina, când va veni întru slava Sa şi a Tatălui şi a sfinţilor îngeri." amintindu-ne si intarind si mai mult prapastia rusinii unui crestin de credinta sa, terminand cu versetul "Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri. " prin care intelegem clar ca nu este de ajuns sa ne declaram in Biserica Crestini, ci trebuie sa traim o viata demna de un Crestin prin care ateul, agnosticul, sectarul sau schismaticul sa ia seama la viata noastra si sa se intoarca la Biserica lui Hristos, care este Ortodoxia.
   
P.S. Mai putem adauga ceea ce Doxologia scrie pe site-ul lor "creștinismul s-a născut în comunitatea din jurul potirului euharistic, salutul acesteia era legat de cele duhovnicești. Cu siguranță că erau folosite formulele de salut specifice mediului iudaic și mai târziu celui elen, însă, încă din Noul Testament, găsim un prim salut creștin – „Maranatha”, adică „Domnul vine” sau, după alte traduceri, „Doamne, vino” (1 Corinteni 16:22)."

Hristos a inviat!
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 5
Vizitatori: 5
Utilizatori: 0