19 Octombrie 18

DESPRE CALENDAR , iată ce spune starețul Efrem Filoteitul

  • 23 Iulie 18
  • Schismatici
  • 0
DESPRE CALENDAR , iată ce spune starețul Efrem Filoteitul (să ia aminte dezbinătorii ce țin vechiul calendar , dar nu au comuniune cu cei de pe nou afirmând că nu este har la aceștia ):

    ,, Înainte cu câțiva ani, era un duhovnic cipriot foarte virtuos.Acesta era la Stavrovounio,o mănăstire din Cipru.Venea din când în când și în Sf.Munte și stătea alături de obștea mea cam o lună de zile .Devenise ieromonah și era foarte evlavios.Odată mi-a povestit următoarele : Un zelotist - zelotistii sunt cei care condamnă Biserica ca fiind schismatică - din Athos, de la Schitul Sfintei Ana a mers in Cipru.( Pe acela îl știam și eu când eram copil , din văzute și auzite .Noi locuiam la Sf.Ana Mică, iar acela era la Schitul Sfintei Ana). Deoarece era cipriot, a mers la Mănăstirea Stavrovounio și a încercat să creeze și acolo un climat zelotist . MĂNĂSTIREA TINEA CALENDARUL CEL NOU .Ainceput să vorbească parintilor de acolo cele despre calendarul vechi și să spună acestui ieromonah că acești creștini de pe noul calendar NU SE MÂNTUIESC, CĂ NOUL CALENDAR ESTE ANATEMIZAT, CĂ LITURGHIILE CE SE FAC NU SUNT LITURGHII,CĂ TAINELE NU SE SĂVÂRSESC , NU AU HAR, NU AU BINECUVANTARE SI CELELALTE .Ieromonahul acesta a început să se clatine înlăuntrul sau și cu aceste gânduri sa se întrebe dacă nu cumva acela vorbește corect, dacă nu cumva Liturghiile pe care le face nu sunt Liturghii și nu săvârșește Taine, ci o reprezentare teatrală, etc.Avea aceste gânduri și spunea cu durere : ,, Maica Domnului, ajută-mă! Voi merge în iad !"
Având toate acestea în mintea sa , într-o zi a început să săvârșească Dumnezeiasca Liturghie.A făcut Proscomidia , a înaintat în Liturghie, a binecuvântat Sfintele, iar când a venit clipă să atingă și să împartă Sf.Pâine, a făcut trei metanii și a citit rugăciunea, în timp ce la strană cântau :,, Pe Tine te lăudăm...".A îngenuncheat și când s-a ridicat , ca să facă înălțarea și să spună ,,. Să luăm aminte, Sfintele Sfinților!"a văzut pe Sf.Disc că pâinea se făcuse CARNE ÎNSÂNGERATĂ.DIN PRESCURĂ ALBĂ SE FĂCUSE ROȘIE...Când a văzut s-a cutremurat!...Și era carne, precum cea a unui prunc,fără grăsime, foarte roșie! Îndată a început mustrarea conștiinței să-i spună că din cauza necredinței sale se petrecuse aceasta, fiindcă se îndoise . Pentru aceasta și pentru gândurile ce i le semănase acel monah in suflet, consimțise fără să își dă seama cu ele.Pentru păcatul său îngăduise Dumnezeu ca Pâinea să devină carne .Acum se gândea cum să o prindă , cum să o taie, cum să o pună in Sfântul Potir, cum sa se împărtășească el și monahii ! Toate acestea l-au făcut să îngenuncheze și să plângă cu amar din nou, neputând să privească la carnea de pe Sfântul Disc.,,Am greșit, Doamne, la Cer și înaintea Ta! Iartă-mi necredinta !"
    După ce a plâns mult , s-a ridicat încet ca să vadă ce se întâmplă pe Sfânta Masă.Când a privit Sf.Disc, nu mai era carne! Se făcuse iarăși Pâine albă! S-a ridicat, a împărțit Sfântul Trup, după care s-a împărtășit cu bucurie și cu mulțumire.S-a liniștit înlăuntrul său și astfel i s-a întărit credința că Liturghia sa era corectă, că este sfințită de Duhul Sfânt și că nu erau adevărate cele spuse de zelotist, cum că cei de pe nou ar fi lipsiți de Har si in afara Bisericii !"

( extras din vol. ,, ARTA MÂNTUIRII" - Starețul Efrem Filotheitul, pag.84 - 86 )
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0