23 Mai 19

Despre bolile "ruşinoase"

  • 06 Mai 19
  • Tineri
  • 0
    După ce am tinut o conferintă despre problemele tinerilor într-un liceu, un adult – cred că era profesor –  mi-a spus: „Ar fi trebuiti să vorbiti ceva şi despre bolile sexuale, despre riscul la care se expun tinerii care duc o viată sexuală dezordonată”. Şi mi-a dat un pliant cu titlul Feriti-vă de SIDA, care continea următorul text:

    „«Nu poti să spui oamenilor că este totul în ordine şi poti să faci ce vrei dacă foloseşti prezervativul. SIDA este o boală prea periculoasă ca să poti afirma aşa ceva» - Dr. Harold Jaffee, şeful Sectiei de Epidemiologie, Centrul National pentru Controlul Bolilor.
    «Mai simplu spus, prezervativele eşuează. Şi prezervativele eşuează la o rată inacceptabilă pentru mine ca doctor pentru a le promova ca strategie de protectie semnificativă împotriva SIDA» - Dr. Robert Renfield, şeful Sectiei de Cercetare Retrovirală, Institutul Militar Walter Reed.
    «A avea încredere în prezervative ca mijloc de protectie poate însemna boală de lungă durată, suferintă şi chiar moarte pentru tine sau pentru o persoană pe care o iubeşti» - Dr. Andre Lafrance, doctor şi cercetător canadian.
    «A afirma că folosirea prezervativului reprezintă sex protejat înseamnă de fapt jocul ruletei ruseşti. O multime de oameni va muri în acest joc» - Dr. Teresa Crenshaw, membră în Comisia Prezidentială împotriva SIDA a Statelor Unite şi fost preşedinte al Asociatiei Americane a Profesorilor de Educatie Sexuală.
    Bolile cu transmitere sexuală sunt organisme foarte mici, minuscule în comparatie cu sperma. Aceşti viruşi foarte mici pot trece printr-o gaură dintr-un prezervativ mult mai uşor decât ar putea trece sperma. În 1993, Universitatea din Texas a analizat rezultatele a 11 studii diferite care au urmărit eficacitatea prezervativelor în prevenirea transmiterii virusului SIDA. Rata medie a eşecurilor prezervativelor în cele 11 studii pentru prevenirea transmiterii virusului SIDA a fost de 31%. 
    Un motiv pentru eşecul prezervativelor în prevenirea transmiterii SIDA este acela că prezervativele din latex au mici găuri intrinseci numite goluri. Sperma este mai mare decât aceste găuri, dar virusul SIDA este de 50 ori mai mic decât aceste găuri, ceea ce face ca virusul să treacă uşor prin acestea (sursa: Dr. C.M. Roland - editor al revistei Rubber Chemistry and Technology). Pentru a vă face o idee cât de uşor este ca virusul să treacă prin aceste găuri, imaginati-vă o minge de ping-pong trecând printr-un coş de baschet. 
    Bolile cu transmitere sexuală se transmit deseori prin contactul direct cu pielea chiar şi atunci când sunt folosite prezervativele. Aceasta se întâmplă deoarece germenii bacterieni şi virali care cauzează bolile cu transmitere sexuală (ca papilloma, chlamidia, herpesul şi sifilisul) nu afectează doar o parte a corpului. Ei pot infecta orice loc din zona genitală la bărbati şi femei. 
    Centrele Statelor Unite pentru Controlul Bolilor raportează că 12.000.000 de americani se îmbolnăvesc de o boală cu transmitere sexuală în fiecare an. 33.000 de oameni se îmbolnăvesc de o boală cu transmitere sexuală în fiecare zi, iar 22.000 dintre ei au vârsta cuprinsă între 15 şi 24 ani. 25% din liceeni vor contacta o boală cu transmitere sexuală înainte de absolvirea liceului. (Sursa: Institutul Alan Guttmacher, Centrul pentru Controlul Bolilor din New York, Atlanta)
Adaptat după: Lickona, T. si J. Sex, iubire şi tu, Notre Dame, IN: Ave Maria Press, 1994.”

    Materialul mi s-a părut interesant. Cred că, dacă oamenii ar întelege cât de mare este posibilitatea să ia SIDA folosind prezervativele, unii producătorii de prezervative ar rămâne fără clienti şi ar falimenta… Iată o ştire care se leagă direct de această problemă:
    „DUREX a primit sanctiuni de la Comisia de Comert Federal şi de la Institutul National pentru sănătatea copilului şi pentru Dezvoltarea Umană în 1997 pentru nerealizarea standardelor minime de calitate, pentru pretentii nedovedite şi pentru deceptionarea în ceea ce priveşte prezervativele lor…”. Ce sunt aceste „pretentii nedovedite” - pe care le au şi alte firme producătoare de prezervative? Faptul că i-au ademenit pe tineri, promitându-le că prin folosirea prezervativelor rata fetelor însărcinate va fi foarte mică şi că „beneficiarii” vor fi feriti de boli sexuale. Dar prezervativele nu pot oferi protectie totală nici măcar fată de SIDA…
    Un prieten care cu ani în urmă ajunsese client al bordelurilor în urma unor deceptii sentimentale mia mărturisit: „Pretul real îl plăteam când ieşeam din bordel. Urmau săptămâni întregi de frică. Mă cuprindea panica, mă temeam să nu fi luat o boală venerică sau chiar SIDA”. Dar pofta era mai mare decât frica, şi el mergea iarăşi…
    Nu cred că tinerii trebuie speriati cu SIDA sau cu alte boli „ruşinoase” pentru a se feri de păcat. Ar fi ciudat ca în cabinetele medicale să fie bannere cu mesajul „Dacă vreti să fiti feriti de SIDA, duceti o viată creştină”. Ar fi cu atât mai ciudat cu cât un mare număr dintre bolnavii de SIDA afirmă că şi ei înşişi sunt creştini. Dar sunt creştini numai cu numele… (evident, nu mă refer aici la cei care  s-au îmbolnăvit în spitale, fără să fi avut nici o vină, ci la cei care s-au îmbolnăvit în urma aventurilor sexuale…). Dar cred totuşi că tinerii ar trebui să tină seama şi de riscul de a-şi distruge sănătatea atunci când se lasă seduşi de farmecul iubirilor de ocazie. Se pare însă că, cel putin deocamdată, aventurierii nu sunt conştienti de pericolul la care se expun.
    Mărturia care urmează nu are nevoie de comentarii. Este pozitia unui tânăr, mare fan al rolului „profilactic” al prezervativelor: „Respect credinta şi credintele fiecăruia şi pretind să-mi fie respectate şi ale mele. În ceea ce fac mă ghidez după propriile mele păreri… Le respect părerile preotilor, dar nu sunt de acord cu toate… Sexul protejat ar trebui propagat şi de preoti, chiar şi numai pentru a ne feri de boli…”
    Tânărul este sincer. Dar sinceritatea lui nu îl poate „proteja”…

Extras din: Danion  Vasile - Tinerii şi sexualitatea - PĂCATE  NOI,  PĂCATE  VECHI
EDITURA EGUMENITA
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe