24 Februarie 19

De ce torc pisicile?

  • 31 Iulie 14
  • Stiri de interes
  • 1
De ce torc pisicile?

    In momentul in care luam in brate o pisica observam ca aceasta incepe sa toarca. V-ati intrebat vreodata de ce torc pisicile? Cititi in continuare pentru a va imbunatati cultura generala cu raspunsul acestei intrebari.

    Creierul pisicii trimite semnale către muşchii laringelui şi diafragmei. Astfel, muşchii laringelui se contractă restricţionând fluxul de aer şi apoi se relaxează pentru a lăsa aerul să treacă iar. Contracţiile au loc la 25-150 de vibraţii pe secundă şi cauzează o scurtă separare a corzilor vocale, fenomen care permite torsului să apară atât în timpul inspiraţiei cât şi al expiraţiei. Dacă aţi mângâiat multe pisici, ştiţi deja că torsul fiecărei pisici este diferit, el putând varia în volum şi sunet.

    Nimeni nu stie sigur de ce toarce o pisica domestica, dar multi oameni interpreteaza acest sunet ca unul de multumire. Raspunsul nostru este mai complet; majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca sunt implicati in acest proces: laringele (cel care da vocea), muschiul laringeal si oscilatorul neural.
 

    Pisoii invata sa toarca inca de la cateva zile dupa nastere. Veterinarii considera ca torsul pisoilor anunta mama ca sunt bine sau de locul in care se afla. De asemenea, indica apropierea si legatura dintre pui si mama.

    Cum pisoii devin adulti, torsul continua. Multi considera ca o pisica toarce ca semn de multumire si de placere. Dar o pisica poate toarce si atunci cand este ranita si o doare. Dr Elizabeth Von Muggenthaler considera ca torsul, cu vibratiile joase, este un “mecanism natural de vindecare”. Torsul poate fi legat de puterea de reparare a oaselor dupa o fractura, de trecerea durerii, de vindecarea ranilor.

    Torsul este o trasatura vocala unica a pisicilor domestice. Totusi si alte specii din familia felinelor torc, cum ar fi: linxul eurasiatic, puma, pisica salbatica, ghepardul. Desi unele pisici mari, precum leul prezinta un sunet asemanator cu torsul, studiile arata ca subfamilia formata din: lei, leoparzi, jaguari, tigri, nu produc un adevarat tors.

    Ce face torsul distinctiv de alte sunete scoase de pisici este ca acesta este produs in timpul unui intreg ciclu respirator (inspir-expir). Mieunatul este limitat doar pe expirare.
 

    Se credea ca torsul este produs de trecerea sangelui prin vena cava inferioara, dar cercetarile au aratat ca muschii laringelui sunt sursa cea mai probabila a torsului. In plus, pisicile care au laringele paralizat, nu pot toarce. Muschii laringelui sunt responsabili pentru deschiderea si inchiderea glotei (spatiul dintre corzile vocale) care rezulta in separarea corzilor vocale si astfel si sunetul de tors. Studiile au aratat ca miscarea muschilor laringeali este semnalat de catre oscilatorul neural unic din creierul pisicii.

    Lăsând la o parte puterile sale „tămăduitoare”, torsul este, în mare, un mod prin care pisicile comunică între ele sau cu oamenii. Ele torc pentru a atrage atenţia asupra nevoilor şi dorinţelor lor. Totuşi, trebuie să ţinem cont că fiecare pisică este diferită şi, prin urmare, ele vor toarce din motive diverse aşa cum şi oamenii râd la diferite lucruri.

  Mai mult pe: culturagenerala.info
 
   

  Twitter   Delicious   Facebook   Digg   Stumbleupon   Mai multe   
  

 

Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Imaginile din el cuceresc sufletul nostru al tuturor,acest articol este cu adevarat interesant pentru noi toti,are un subiect absolut deosebit,un articol bine documentat si sensibil,sincere felicitari si multumim!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0