19 Martie 19

De ce stinge apa focul ?

  • 31 Iulie 14
  • Stiri de interes
  • 2
De ce stinge apa focul ?

    Trebuie sa fie o amintire ancestrala, de pe vremea omului care traia in pestera, dar cu totii se pare ca stim intuitiv, din cultura generala ca apa stinge focul si nu ne intrebam niciodata de ce. Ei bine, de ce apa stinge focul?
 

    Inainte de a merge mai departe, trebuie sa punctam: apa nu trebuie folosita niciodata peste un foc pornit de la electricitate sau pentru un foc pornit de la ulei sau grasime. Motivele: apa conduce curentul electric probabil chiar spre picioarele noastre. Si deoarece apa nu se amesteca cu uleiul sau grasimea, nu va face decat sa raspandeasca focul.

    Focul are nevoie de trei lucruri pentru a supravietui: combustibil, oxigen si o temperatura destul de ridicata pentru a aprinde combustibilul si a obtine reactia de combustie pentru a incepe; dupa aceasta , reactia da destula caldura pentru a intretine focul.

    Evident, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa indepartam sursa de combustibil. Daca nu va fi nimic de ars, nu va fi nici foc. Dar apa nu poate face asta, asa ca va ataca doua lucruri esentiale: oxigentul si temperatura.

    Un potop de apa dintr-o galeata sau un furtun poate sufoca focul ca si cum ar fi o patura, prin simplul fapt ca blocheaza aerul. Un strat subtire de apa, chiar si pentru un timp scurt, poate face acest truc. Daca nu este aer, nu este oxigen si prin urmare nu este nici foc.

    Apa, de asemenea, va reduce temperatura materialului care arde. Fiecare material combustibil are o temperatura minima la care sa ajunga inainte ca focul sa porneasca si sa inceapa sa arda. Daca apa va raci materialul sub aceasta temperatura, nu va mai arde.

    Pana si apa fierbinte este cu mult sub temperatura la care majoritatea lucrurilor ard. Un potop de apa nu e neaparat necesar. Apa de la o stropitoare poate stinge un foc, chiar daca intre stropii de ploaie va fi oxigen. De aceea merge daca ii scadem temperatura.

    O stropitoare va scadea temperatura in doua feluri. In primul rand, apa in stropi foarte mici tinde sa se evapore, iar evaporarea este un proces de racire. In al doilea rand, apa are particularitatea care o face mai buna ca orice alt lichid pentru a stinge focul: absoarbe lacom caldura. Apa are un mare apetit pentru caldura.

    Un litru de apa absoarbe aproximativ 500 calorii de caldura inainte ca temperatura sa urce cu un singur grad Fahrenheit.
 

  Mai mult pe: culturagenerala.info
 

  Twitter   Delicious   Facebook   Digg   Stumbleupon   Mai multe   
  

 

Taguri: tareas
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
O fotografie foarte interesanta ce poate fi interpretata in multe moduri . Eu mereu cand am vazut o poza de genul m-a dus cu gandul la opusele care se atrag mai ales in dragoste cand indragostitii sunt diferiti dar se completeaza unul pe altul si formeaza cuplul perfect .
avatar
0 Spam
2
Imaginea aleasa este absolut deosebita,EXTRAORDINARA,adevarata arta.
Acest articol este cu adevarat deosebit pentru noi toti - prin subiectul inedit,titlu si toate informatiile scrise.Multumim si cele mai sincere FELICITARI pentru un articol de stiinta si cultura generala,cu informatii cu adevarat de interes si de mare folos pentru noi toti oamenii!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0