22 Octombrie 18

Dacă ar angaja sau dacă ar pregăti mai mulţi preoţi cu banii care s-au dat pentru construcţie, n-ar fi mai bine?

  • 22 August 17
  • Intrebari
  • 0
    Am văzut de multe ori oameni supăraţi că, în cartierul lor, s-au construit deja trei biserici în locul unui parc. Nu zic că e rău să construieşti biserici, dar mă gândesc: oare dacă ar angaja sau dacă ar pregăti mai mulţi preoţi cu banii care s-au dat pentru construcţie, n-ar fi mai bine?
    Hai să-ţi dau un exemplu lămuritor: unde e construit mall-ul acum, sunt cu totul vreo 75 de hectare de pământ verde. Era o câmpie unde mergeam noi la grătar, cât tot Sibiul. Nu s-a plâns nimeni că am construit mall-uri. Toate bisericile construite în Sibiu, ca for, nu depăşesc 3,4 hectare. Ai înţeles ce vreau să zic? Adică noi avem alte construcţii în exces, nu biserica! Ce mă bucură pe mine, în schimb, este altceva: preoţii tineri – generaţia mea şi mai tineri decât mine şi mult mai tineri decât mine – au învăţat un lucru: să protejeze foarte bine iarba verde de pe lângă biserici. Au construit parcuri pentru copii, cu leagăne… Nu asta e problema! Deci pe mine nu asta mă deranjează! Noi am pierdut zeci de hectare pe nimic. Am construit autostrăzi – iartă-mă că ţi-o spun. A, astea-s de uz public. Aşa e! Dar asta nu înseamnă că nu şi-au construit şi unii, lângă autostradă, propriile hoteluri sau nu şi-au dezvoltat propriile afaceri lângă. Biserica foloseşte spaţiile care i se pun la dispoziţie. Deci niciun popă n-a venit cu japca, să zică: Atât şi-acolo bag crucea şi am terminat! Nu, măi, astea-s negociate, de obicei, cu primăria. Unele n-au fost aprobate. Sunt zeci de alte cereri care nu au fost aprobate! Şi li s-a zis: Nu acolo! Faceţi acolo, că-i mai bine acolo! Gândeşte-te bine că, în Sibiu, prin construcţia de biserici, am recuperat patru gropi de gunoi interioare oraşului. S-a construit pe două cimitire. Adică am recuperat zone pe care altădată trimiteam câinii la făcut pipi. Noi avem un parc cât Sub Ariniul – dacă pe ăla l-aş vedea pus la punct: cu apă filtrată când trece, cu bănci sigure, cu siguranţă, fără ciori, dacă am putea, dar nu cred că se poate… Gândeşte-te la parcul Astra, care e în buricul târgului şi care nu e decât un miros de fecală de cioară, atât! Deci n-ai niciun sentiment de siguranţă acolo! Noi avem spaţii verzi, nu asta-i problema. Problema e că găsim motivul ecologic pentru a îndepărta spaţiul teologic. Şi asta e riscant!
 

    Eu am slujit personal, în urmă cu câţiva ani, inclusiv pe câmpuri ecologice, create ca spaţii liturgice, cu elevii şi cu studenţii. Imaginea era aceasta: că poţi folosi orice spaţiu să slujeşti. Dar, dacă desemnezi un spaţiu al slujirii, nu înseamnă că ai dezechilibrat ceva din punctul acesta de vedere. În chestia cu Catedrala Mântuirii Neamului nu mă bag, că e din altă eparhie; eu ştiu ce-i la noi, nu mă bag la Bucureşti. Nu că nu mă interesează, dar nu mă bag. Dar mă gândesc aşa: în Braşov sunt atâtea locuri – gândiţi-vă la Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului, gândiţi-vă la Sfânta Treime din Şchei, gândiţi-vă aici, la noi – unde, dacă s-a construit biserica, s-a păstrat şi un habitat de supravieţuire corect şi coerent. Pe mine mă doare foarte mult când găsesc unii să combată exact pe chestia asta. Sunt împotriva acordării dreptului Bisericii de a jecmăni orice fel de spaţiu public; cu asta sunt de acord! Preoții trebuie să aibă bunsimţ, să ceară doar cât li se cuvine, să nu întindă spaţiul construibil mai mult decât li s-a afectat… Ok! Dar nu pe motivul acesta să cerem limitarea construcției de biserici! Pe alte motive… 

Extras din: Editura Agnos, Sibiu, 2015
Pr. Constantin Necula / Anatomia Sufletului
Apare cu binecuvântarea  ÎPS Dr. Laurentiu Streza  Arhiepiscopul Sibiului si  Mitropolitul Ardealului
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0