18 Noiembrie 18

Cuviosul Ioan "cel din fântână"

  • 03 August 17
  • Sfinti crestini
  • 0
    Despre Cuviosul Ioan, care a trăit ascetic înăuntrul izvorului, deţinem puţine date biografice. Mama sa, Iuliana, bogată şi cu frică de Dumnezeu, a trăit în perioada persecuţiilor, rămânând de tânără văduvă, cu doi copii mici, Ioan şi Temistia.  
    Ioan deseori mergea la biserică şi se ruga pe ascuns de frica idolatrilor.  
    Într-o zi a plecat de acasă ca să nu se mai întoarcă niciodată. A plecat în pustiu, la un oarecare călugăr Farmutie, luând binecuvântare şi îndepărtându-se, cu decizia de a trăi şi acesta ca ascet.  
    Ca loc de nevoinţă a ales o fântână seacă, care era plină de scorpioni, şerpi şi alte reptile. Şi-a făcut rugăciunea iar după aceea s-a aruncat în fântână. Fântâna era adâncă de douăzeci de metri. Pe când cădea în aceasta l-a prins îngerul Domnului şi aşa virtuosul ascet nu a păţit nimic.  
    Acolo jos, în adâncul fântânii, a ridicat Ioan mâinile în semnul crucii şi a stat în rugăciune patruzeci de zile în continuu, fără să mănânce şi să bea, fără să doarmă şi fără să coboare mâinile.  
    Imediat şerpii au plecat. Cât despre mâncarea lui, îngerul Domnului, care aducea pâine la Farmutie, a primit să aibă grijă şi de acesta. Ca să nu se mândrească Ioan, care era încă tânăr şi începător, nu aducea pâine la el direct, dar o aducea la Farmutie şi zicea:  
    - Uite, Domnul îţi trimite această pâine ca să o duci la Avva Ioan, care se găseşte în fântâna seacă.  
    Trecuseră ani. Ioan primea în fiecare zi pâine din mâinile lui Farmutie, îi mulţumea lui Dumnezeu şi mânca. Diavolul, din nou, văzând neobişnuitul progres al tânărului, îi pricinuise felurite ispite, neizbutind însă să-l învingă.  
    Zece ani a vieţuit aspru cuviosul inăuntrul neobişnuitului loc de rugăciune. Acolo înăuntru l-a slăvit pe Dumnezeu şi a urcat pe toată scara virtuţilor.  
    Se apropiase timpul adormirii sale. În pustiu a vieţuit treizeci şi atâţia ani un alt ascet, şi anume Hrisios.     La acesta se arată un înger şi-l îndrumă către fântâna cea secată ca să-l înmormânteze pe Ioan.  
    Ajungând acolo, Hrisios stătea deasupra fântânii şi-l ruga pe Ioan să-i arate fiecare îndrumare legată de asceza şi virtutea lui. Imediat a urmat o minune nemaivăzută: fundul fântânii a urcat până sus şi aşa cei doi cuvioşi s-au întâlnit. 
    După aceasta cei doi s-au îmbrăţişat întru Domnul iar Ioan, nevoitorul din fântână, şi-a dat imediat sufletul în mâinile lui Hristos. 
 

Extras din: Minuni ale Sfinţilor Îngeri  
Tipărit cu binecuvântarea Prea Sfinţitului GALACTION Episcopul Alexandriei şi Teleormanului  
Traducere din limba greacă: Ion Andrei Ţârlescu 
 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0