19 Octombrie 18

“Cuvine-se cu adevărat...”

  • 01 Februarie 18
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    Într-una din chiliile ce se găsesc în împrejurimea Karieşilor în Muntele Sfânt (Karies - “capitala” Muntelui Sfânt), ridicat în cinstea Adormirii Maicii Domnului, a sihăstrit la anul 982 un oarecare bătrân cu ucenicul lui.  
    Într-o sâmbătă seara, pe data de 10 iunie, a plecat bătrânul pentru privegherea bisericii “începătorului”, punându-l pe ucenic să citească singur slujba.  
    Noaptea călugărul a auzit o bătaie în uşă. Deschide şi vede un oarecare călugăr necunoscut.  
    Vizitatorul a rămas în noaptea aceea la chilie, cântând împreună slujba utreniei. Înainte de oda a noua a cântărilor (cântărea a 9-a, călugărul chiliei a cântat până la cunoscutul imn al Sfântului Cosma Melodul “Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii...”, pe când străinul a cântat până la “Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru”.  
    Cel dintâi a auzit şi a zis cu uimire:  
- Haide să cântăm numai “Ceea ce eşti mai cinstită...”, “Cuvine-se cu adevărat...” ne este necunoscut. Te rog, scrie-mi acest imn ca să-l cânt şi eu pentru Născătoarea de Dumnezeu.  
- Adu-mi cerneală şi hârtie şi o să ţi-l scriu.  
- Nici cerneală nu am, nici hârtie!  
- Adu-mi atunci o piatră!  
    Călugărul a adus-o iar străinul a luat-o în mâinile sale şi a scris pe ea cu degetul imnul închinat Maicii Domnului. Aceste cuvinte se scrijeliseră atât de adânc în placa cea tare, ca şi când ar fi fost lut plămădit atunci.  
- De acum înainte aşa să-l cântaţi şi voi şi toţi ortodocşii, a zis străinul, făcându-se nevăzut.  
    Era îngerul Domnului, trimis din cer ca să aducă imnul oamenilor.  
    Când s-a întors bătrânul de la priveghere şi a auzit cele legate de imn, a slăvit pe Dumnezeu şi a mulţumit Maicii Domnului pentru minunata ei arătare. După aceea a povestit în capitală întâmplarea iar de acolo placa cu litere îngereşti a fost trimisă la rândul ei împreună cu povestirea scrisă la patriarh.  
    De atunci imnul acesta angelic se cântă în sfintele slujbe ortodoxe.  
    Icoana Maicii Domnului, în faţa căreia s-a întâmplat minunea, a fost dusă la biserica unde a avut loc întâmplarea. Chilia aceea, unde s-a auzit pentru prima dată imnul arhanghelic, s-a numit “Cuvine-se cu adevărat...”, pe când împrejmuirea s-a numit “Paradis”.
În concordanţă cu sinaxarul din 11 iunie, îngerul care a învăţat pe călugăr imnul era însuşi arhanghelul Gavriil.

Extras din: Minuni ale Sfinţilor Îngeri / Tipărit cu binecuvântarea
Prea Sfinţitului GALACTION Episcopul Alexandriei şi Teleormanului  
Traducere din limba greacă: Ion Andrei Ţârlescu
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0