24 August 19

Curtea Supremă a Statelor Unite decide în favoarea cofetarului din Colorado

  • 07 Iunie 18
  • LGBT
  • 0
    Curtea Supremă a Statelor Unite decide în favoarea cofetarului din Colorado care a refuzat să creeze un tort de nuntă pentru un cuplu de același sex

    Curtea Supremă a decis în favoarea cofetarului din Colorado, într-unul dintre cele mai urmărite cazuri. Cu o decizie de 7-2, judecătorii au anulat o hotărâre judecătorească a unei instanțe din Colorado împotriva cofetarului – în timp ce opresc brusc controversa problemei mai largi, anume dacă o afacere poate refuza să ofere servicii persoanelor homosexuale și lesbine.
Decizia s-a concentrat pe ceea ce instanța a descris ca prejudecată anti-religioasă din partea Comisiei pentru Drepturile Civile din Colorado, atunci când a decis împotriva cofetarului Jack Phillips.

    „Ostilitatea Comisiei a fost incompatibilă cu garanția Primului Amendament care statuează că legile noastre trebuie aplicate într-o manieră neutră față de religie”, a scris judecătorul Anthony Kennedy în opinia sa majoritară.
    Problema a apărut în iunie 2012. La acea vreme, Charlie Craig și David Mullins, din Denver, au vizitat Masterpiece Cakeshop pentru a cumpăra un tort de nuntă personalizat. Phillips a refuzat să-și ofere serviciile când i s-a spus că sunt pentru un cuplu de același sex. Comisia de Stat pentru Drepturile Civile l-a sancționat pe Phillips în urma unei plângeri formale venite din partea cuplului homosexual.

    Mullins a descris cazul lor ca simbolizând „drepturile persoanelor gay de a primi servicii egale în activitățile comerciale... accesul fundamental la viața publică”.
    Dar administrația Trump l-a susținut pe Phillips, care a fost reprezentat în instanță de Alliance Defending Freedom, o organizație non-profit creștină conservatoare. Phillips a pierdut la fiecare pas al procesului de recurs legal, finalizând cazul prin decizia Curții Supreme de Luni, 4 iunie.
    Phillips a declarat că a pierdut afacerea și că a fost nevoit să concedieze angajații din cauza controversei. Și a continuat să spună că aceasta este alegerea lui: „Nu este vorba despre a refuza acești clienți, este vorba despre a face un tort pentru un eveniment – unul sacru, religios – care este în contradicție cu propria-mi conștiință.”

    În decembrie, instanța a examinat specific dacă aplicarea legii de acomodare publică din Colorado pentru obligarea cofetarului local să creeze o „expresie” comercială a încălcat convingerile sale creștine cu privire la căsătorie, convingeri protejate constituțional.
Prin afundarea repetată în războaiele culturale, judecătorii au trebuit să confrunte decizii recente privind atât drepturile gay, cât și libertatea religioasă: o decizie de referință din 2015 care legalizează căsătoria gay la nivel național și o decizie separată din 2014, care afirmă dreptul anumitor companii de a acționa bazându-se pe propria credință în refuzul de a oferi măsuri contraceptive angajaților.

    Administrația Trump a fost de acord cu revendicările legale ale lui Phillips în mare parte. Procurorul General, Jeff Sessions, a lansat în octombrie 2017 un ghid extins pentru agențiile executive, reiterând că guvernul trebuie să respecte libertatea religioasă, care, în accepțiunea Departamentului de Justiție, se extinde la oameni, afaceri și organizații.
    Însă grupurile pentru drepturile civile au fost îngrijorate de faptul că majoritatea conservatoare din instanță ar putea să retragă protecția pentru grupurile cu o istorie de îndelungă discriminare – și au prezis că acordarea drepturilor afacerilor de a refuza servicii anumitor clienți ar submina legile nediscriminării, afectând minoritățile.

Sursa: Referendum pentru România & foxnews.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe