21 Septembrie 19

Cum se vindeca sufletul tau cel plin de rani?

  • 03 Ianuarie 15
  • Stiri de interes
  • 1
Cum se vindecă sufletul tău cel plin de răni?


    Să fii cu luare aminte la multele leacuri, povăţuieşte Sfântul Isaac Sirul, adică la încercările pe care ţi le trimite uneori Doctorul cel adevărat pentru sănătatea ta sufletească, iar alteori diavolii. Leacurile acestea sunt boli, eforturi trupeşti, cugete care îngrozesc sufletul, frica de ce va fi după moarte sau chiar căldura binefăcătoare, lacrimile dulci, bucuria duhovnicească şi altele asemănătoare.

    Aşadar, după ce ţi se întâmplă un asemenea lucru, să cercetezi: se vindecă sufletul tău cel plin de răni? Încep adică, patimile să slăbească? Pune-ţi un semn şi neîntrerupt să intri în interiorul tău şi să observi care patimi au slăbit, care te-au părăsit, care au început să se potolească prin tratamentul treptat al sufletului şi pe care patimi ai învăţat să le învingi conştient, iar nu pentru că te-au părăsit cauzele lor.
 


Sursa foto: citateortodoxe.ro

    Fii cu luare aminte dacă pe rana ta putredă a început să se formeze coaja, adică pacea sufletului. Urmăreşte de asemenea care patimi te chinuie încontinuu şi cu putere şi pe ce perioadă de timp. Ce patimi sunt acestea, trupeşti, sufleteşti, complicate, confuze? Vin în minte ca unele slabe sau îţi răscolesc sufletul cu forţă? Se arată pe faţă sau vin ca tâlharul? De asemenea, cum le înfruntă mintea cârmuitoare, acest stăpân al simţurilor? Îndată ce apar, le războieşte până ce ele se istovesc sau se face că nu le vede şi nu se ocupă deloc de ele? Ce patimi vechi rămân încă şi ce patimi noi s-au format? Cum apar? Ca nişte imagini vii sau numai simţite? Din toate acestea putem cunoaşte măsura sănătăţii noastre sufleteşti.

(Un serafim printre oameni-Sfântul Serafim de Sarov, traducere de Cristian Spătărelu, Editura Egumeniţa, 2005, pp. 321-322)

Surse: doxologia.ro


   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Sincer imaginea aleasa imi place enorm,aceste cuvinte sunt cu adevarat deosebite,foarte frumoase,de intelepciune si de credinta - sfaturi pentru tineri pentru a avea o viata crestina curata placuta in fata lui Dumnezeu,in care sa existe implinire sufleteasca.
Acest articol este absolut deosebit pentru noi toti inca din titlu si prin toate cuvintele scrise in el,cuvinte de credinta in Dumnezeu cea adevarata si autentica.Multumim si cele mai sincere FELICITARI pentru acest articol EXTRAORDINAR,intaritor,ziditor si de mare folos pentru sufletele noastre ale tuturor crestinilor - ce este calauzitor spre o adanca traire duhovniceasca si spre o viata crestina placuta lui Dumnezeu!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe