24 August 19

Cum sa ne pregatim în vederea primirii Sfintei Împartasanii?

  • 04 August 18
  • Invatatura de Credinta
  • 0
    Împartasania te desavârseste, nu-ti iarta pacatele. Daca te spovedesti, Dumnezeu te dezleaga prin duhovnic si la împartasit. Dar sa te dezlege de pacate mai întâi. De faptul ca ai o ura pe cineva – te-a jignit cineva si ai zis: „Treaba lui, ce daca m-a jignit!” Nu!
    Trebuie sa-l înconjori, sa faci o legatura sufleteasca, ori sa-ti recunosti greseala, ori, în sfârsit, sa nu-l lasi sa aiba o apasare sufleteasca asupra ta. Sa nu zici: „Nu mai am nimic cu el!”, ca e tot un fel de a-l dispretui si a te vedea pe tine mai presus de el. Pastreaza o legatura masurata, care se potriveste cu armonia. Vorbeste cu el, ca sa vada ca esti cald, nu respingator. Ura îsi face loc imediat. N-ai nimic cu el, dar nu-i dai buna-ziua. N-ai tu chiar nimic cu el? Sau te saluti cu toata lumea, dar cu amaraciune si cu noduri. Asta nu e bine. Fratiile voastre trebuie sa stiti ca a iubi pe vrajmasi este o porunca. Dar pe nevrajmasi? Dar pe unul care ti-a nazarit: „Uite si ala cum e, fistichiu!” Trebuie sa fiti seriosi în ce priveste relatia muta cu lumea, nu relatia ma-nifestata. Trebuie, ori sa-l compatimesti, ori sa-l fericesti în inima ta.
    Eram la închisoare si era acolo un om rau, foarte rau. Nu puteai sa ai o relatie cu el. Si am zis în inima mea asa: „Mai, asta are si el o mama si mama-sa îl iubeste. Noi nu-l iubim. O, ce bine ca îl iubeste si pe asta cineva!” Nu trebuie sa ne compli-cam judecând. Si te marturisesti incomplet cu câte din astea faci: judeci, vorbesti de rau, si ele se înregistreaza toate. E usor sa spui: „Uite ce a facut!”, dar tu nu stii de ce a facut si nici nu-i cunosti întoarcerea lui cu lacrimi. Si nu auziti ca-i mai iubit de Dumnezeu, daca se întoarce, decât cel care nu a cazut? Si ce te faci tu? Pentru ca s-a creat un obicei, si asta-i prost, sa se vorbeasca cu usurinta de rau de altul: „Da’ ce, numai eu vorbesc? Da’ ce, nu merita? Da’ ce, nu vad eu ce face?”
    Fratilor, nu exista în creatia lui Dumnezeu nimic, fir de iarba, sa nu stie Dumnezeu de el. Au doar de iarba se intereseaza mai mult Dumnezeu decât de oameni? Si atunci, sigur ca suntem urmariti. Si noua ni se cere daruirea. Vreti sa biruiti: smeriti-va si nu judecati pe nimeni. Pentru ca în felul acesta veti fi liberi. Altfel nu. Îti duci viata în functie de pacatele celelalte, ca nu te astâmperi sa-l judeci pe el. Iei lucruri prin comparatie. „Eu nu sunt asa!” Si te iei în comparatie cu un om pe care tu îl numesti ticalos. De ce nu te iei în comparatie cu Sfântul Apostol Petru, sau Pavel, sau Sfântul Siluan Atonitul? De ce nu te iei în comparatie cu diferiti Parinti cunoscuti, care duc o viata aleasa? Mântuitorul spune: Iubiti pe vrajmasi, pe cel care-ti face rau. Cum e vorba: „Mi-a zis, si i-am zis, si am sa-i zic!” Nu numai ca nu-l ierti, dar te gândesti la o razbunare fata de el. Vreti razbunare? Va învat eu: sa-l iubiti si sa-l pomeniti la rugaciune. Pentru ca daca te razbuni, ramâi dator la Dumnezeu. Daca nu te razbuni, ramâne Dumnezeu dator la tine, si e mai bine asa, ca spune si Scriptura: Razbunarea e a Mea.
    Pentru ca tu nu esti acela despre care zici ca esti mai mult sau mai putin. Tu esti acela care esti în fata lui Dumnezeu. Dumnezeu stie toate aceste lucruri. Numai la lucrul acesta daca sunteti atenti, sunteti oameni cu nume duhovnicesc: sa nu mai judeci pe nimeni. Pentru ca, vrând-nevrând, îti fuge mintea: ca sunt fistichii, ca lumea nu e pregatita de o viata crestineasca – „Ce, domnule, ma opresti de la viata?” Nu te opresc de la viata: tocmai, ca vreau sa te duc la Viata. În cazul în care nu primeste sfatul, trebuie sa ne rugam pentru el, nu sa stam nepasatori. „Pentru ca tot atâtea suflete ucidem câte din vina noastra lasam sa se osândeasca” (Sfântul Grigorie de Nazianz).

Extras din: Ne vorbeste Pr. Arsenie Papacioc - vol. 3
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe