15 Noiembrie 18

Cum sa intram si sa iesim din Biserica in comuniune cu fratii

  • 15 Aprilie 18
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 1
    Biserica in primul rand trebuie sa stim ca inseamna trupul viu si rugator catre Hristos. Se mai numeste corect Biserica, Casa lui Dumnezeu cladita din zid si tot ce inseamna acest lacas de cult fiind spatiu al rugaciunii si trairii in Hristos intr-un mod duhovnicesc deosebit, in comuniunea frateasca despre care spune Mantuitorul "Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor".
    Intratul in Biserica cu vointa de a iesi de acolo transfigurati duhovniceste se face in primul rand intr-o stare de smerenie si infratire cu cei din jur. Nu se maraie pe silentios unul la altul incruntandu-ne "frateste". Aceasta stare nu reprezinta o stare a Bisericii de comuniune intre frati ci o stare vecina cu iadul. Asadar, viata Bisericii trebuie sa fie inteleasa de fiecare dintre noi ca fiind convietuirea intru familie crestineasca in care fiecare se ajuta cu o strangere de mana, o vorba buna, prin milostenie, ajutor fizic si mai ales duhovniesc prin rugaciune.
    Facerea de bine pentru aproapele nostru nu trebuie sa fie sub nici o forma fortata, nici Dumnezeu nu intra cu forta in inima omului, cu atat mai mult noi nu trebuie sa fortam pe nimeni a baga invatatura crestina cu forta in cap, caci nu asa se converteste un om la Hristos ci mai ales prin exemplu propiu de sacrificiu crestinesc si traire duhovniceasca.
    Trairea duhovniceasca se face exclusiv sub ascultarea Bisericii caci Biserica dupa cum bine spune Sfanta Scriptura este "stalp si temelie a adevarului". Aceasta traire duhovniceasca sub ascultarea de Biserica nu se face irational ci sub indrumarea duhovnicului si studierea Sfintei Scripturi, a Sfintei Traditii rugandu-ne si traind cu frica de Dumnezeu, adica cu frica sa nu-l pierdem pe Dumnezeu din sufletul nostru.
    Iesirea din Biserica se face continuand Sfanta Liturghie cu trairea Bisericii asa cum indeamna invatatura Ortodoxa sau cum s-ar spune "Liturghia de dupa Liturghie" pe care o continuam printr-o traire in rugaciune si ajutor reciproc.
    Sunt oameni care intra in Sfanta Biserica si fac "2-300" de cruci la 10 minute dar la prima ispita le vine sa dea cu aproapele de pamant ...
    Ispitele sunt foarte folositoare pentru a ne vedea nimicnicia, adica lipsa noastra de traire crestina, pacatosenia noastra. Ispita ne intareste duhovniceste in masura in care suntem in stare sa trecem peste ea. Dumnezeu niciodata nu ne va da ispite peste care nu vom putea trece fizic si duhovnicesc, caderile noastre existand din pricina necredintei, lipsei trairii crestine in rugaciune si grija fata de aproapele nostru caci scrie in Sfanta Scriptura "Drept aceea, privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului".
    Biserica in definitiv este o FAMILIE si asa trebuie perceputa de fiecare dintre noi pentru a intelege mai bine de ce capul Bisericii este insusi Hristos!

Hristos a inviat fratilor!
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
asa este
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 13
Vizitatori: 13
Utilizatori: 0