22 Octombrie 18

Cum putem să ajutăm un tânăr care vine la noi şi ne spune că şi-a pierdut motivaţia şi sensul?

  • 23 August 17
  • Intrebari
  • 0
    Tata avea o vorbă la asta: două palme de control.
    Nu… Să vă spun o treabă: există demotivări în tinereţe care sunt date de ifosul tinereţii. În general, tinerii, dacă-i întrebi, tot timpul sunt nemulţumiţi: E fain tricoul ăsta, dar aş fi vrut un tricou mai şmecher! Era mai bine aşa… Uita ţi-vă ce greu vă îmbrăcaţi când mergeţi la un chef. Vai, ferească Dumnezeu! Pentru popă e simplu: şi-o luat reverenda, nici nu ştii ce are pe dedesubt. Popa se poate duce în blugi, în adidaşi, în ce vrei tu. Asta e ideea! Părintele Paisie avea o vorbă, când veneau ăştia, oamenii grei din Grecia, la el în vizită şi spunea: Voi staţi pentru şase pahare de sticlă şase ore în câte un supermarket. Și eu, cu cana mea asta ciobită, de tablă, fac acelaşi lucru cu voi! Deci găseşte-i motivaţia simplificând-o.
    Cred că tinereţea are ca argument propria tinereţe. Venea la un părinte câte unul: „Părinte, toată viaţa mea am suferit!” „Dar câţi ani ai, măi, gâză?” „Șapteşte!” „Fir-ai tu să fii! Îţi bag două acum, de te adun de pe jos! Mă, nu ţi-e ruşine, mă? Păi tu ai avut viaţă, măi, crocodilule?” No, observaţi că, dacă îl iei aşa, îl scoţi. Dacă, în schimb, zici vai, o psihoterapie, un tratament psihologic… pe cap de vacă furajată, acolo, n-ai rezolvat nimic. Să fim serioşi!
 

    Mă uit la oameni cum merg câteodată. Noi nu avem capacitatea de a trece prin tr-un zâmbet peste lucrurile astea. Ne luăm în serios. În foarte serios! Adică unele lucruri chiar trebuie depăşite ca atare. De exemplu, m-am dus odată într-o şcoală generală unde un copil în clasa a treia nu ştia să scrie. Pur şi simplu nu putea scrie! Dar nimeni nu-i făcuse un test de autism, ca să vadă dacă omul poate sau nu poate. Era pus în ultima bancă, după noile metode pedagogice, că toate se aplică perfect. Băi, l-au chinuit pe bietul copil! În prima bancă, tot acelaşi rezultat îl avea, pentru că el n-avea nevoie să fie aşezat în bancă, ci avea nevoie de un însoţitor în banca aia. De un om care să-i ţină spatele, să-l încurajeze. L-am luat pe puşti, am stat de vorbă cu părinţii, am vorbit cu învăţătoarea unde surprinsesem cazul. Am avut şi şansa că am avut un învăţător în Braşov dispus să facă efortul să-l ajute. Ştiţi că a terminat ingineria şi este unul dintre participanţii la un mare proiect pe cercetare aero-spaţială din România? Pe bune, pe bune! Autistul ăla! Dacă rămânea la primul impact, ăla n-avea motiv. Ce caută un copil cu handicap la şcoală, nu? Măi, cum îşi găsesc copiii ăştia, pe care-i vezi pe stradă, motive să trăiască? Că ăştia normali văd că nu prea aveţi.
    Sau v-am zis că, pentru mine, cel mai frumos monument de dat o lecție tinerilor demotivaţi este imaginea unui om de 60 de ani la puşcărie, în Gherla, care terminase clasa I la 60 de ani. Şi avea o diplomă – o diplomă pe bune, din aia, ca la şcoală. Şi el pupa diploma. Şi zic: „Ce faci, nene?” „Părinte, unde-i mama să mă vadă că am învăţat să scriu?” Voi prea credeţi că toate vin gratuit. I-am spus domnului rector şi sper să ţină cont de ce l-am rugat. Ştiţi de unde ar trebui să înceapă un an universitar în România, de fapt? Deschiderea anului universitar ar trebui făcută în cimitir, lângă mormintele eroilor din decembrie 89. Că pentru fiţele voastre pe Facebook, şi pe tuş, şi pe imprimantă, unii au plătit cu sânge.
    M-a şi întrebat cineva de ce am mers în duminica alegerilor prezidenţiale la plimbare şi i-am spus: Ca să văd că ceea ce am obţinut eu prin armă şi prin sângele meu, fiul meu a reuşit să obţină prin Facebook şi ştampilă! Al doilea cap al hidrei a fost spart democratic. Şi trebuie să învăţăm lecţia asta!

Extras din: Editura Agnos, Sibiu, 2015
Pr. Constantin Necula / Anatomia Sufletului
Apare cu binecuvântarea  ÎPS Dr. Laurentiu Streza  Arhiepiscopul Sibiului si  Mitropolitul Ardealului
Taguri: Vine, cum, ajutam, Care, noi, LA, putem, Un, sa, tanar
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0