24 Ianuarie 19

Cum a fost percepută implicarea delegației române și a patriarhului bisericii noastre la sinodul din Creta?

  • 06 Noiembrie 17
  • Sfantul si Marele Sinod din Creta
  • 0
    Toți participanții la sinod au fost plăcut impresionați de pregătirea teologică a membrilor delegației române, precum și de abordarea pastorală a documentelor dezbătute. Prezentăm câteva dintre cele mai reprezentative mărturii.
Mitropolitul Ierotheos Vlachos: „Mai întâi, Patriarhia Română s-a pregătit foarte bine pentru Sinod şi a făcut propuneri importante de corectare a textelor, mai ales pentru documentul «Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine» (…) Când a fost finalizat textul şi a fost citit în plen, Patriarhul României a constatat că nu a avut loc o traducere corectă în limba franceză şi că nu au fost introduse observațiile sale. Atunci a spus că, dacă nu se fac aceste corecturi, nu semnează textul.
    Dintre toți întâistătătorii, Patriarhul Daniel al României a dovedit că are deplină cunoaştere teologică şi capacitatea de a-şi susține opiniile. De asemenea, a avut capacitatea de a face propuneri alternative, atunci când nu au fost acceptate propunerile sale.
    De asemenea, observații importante a făcut şi Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, care a vorbit având cuget bisericesc ortodox, bazat pe învățătura Bisericii.
    Consider că Biserica Ortodoxă Română a impresionat prin întreaga sa prezență. Când se vor publica actele Sinodului, se va vădi acest lucru din plin” (http://basilica.ro/mitropolitul-ierotheos-vlachos-despre-delegatia-patriarhiei-romanela-sinodul-din-creta-bine-pregatiti-si-fermi-pe-pozitie).
Arhimandritul Tihon, starețul Mănăstirii Stavronikita, din Sfântul Munte Athos: „La articolul 22[din Documentul al 6-lea], cu tot efortul teologic generos al Patriarhului României, care a exprimat opiniile Bisericii din România similare cu ale noastre (privind autoritatea Sinodului, n.tr.), s-a lovit de neputința înțelegerii opiniilor juste ale lui din partea celorlalți, cu concluzia că s-a putut trece o ușoară îmbunătățire la final: «Care a constituit dintotdeauna în Biserică cea mai înaltă autoritate pe teme de credință și rânduieli canonice (Canonul 6 al Sinodului al II-lea Ecumenic)», fiind ștearsă expresia: Competența și judecătorul ultim” (https://doxologia.ro/ documentar/epistola-intaistatatorului-manastirii-stavronichitacatre-sfanta-chinotita-sfantului).
Părintele Rafail Noica: „Biserica Română a fost foarte bine pregătită; toți au fost uimiți de cât de bine a fost pregătită. Al doilea lucru: patriarhul nostru Daniel, departe de a fi un ecumenist, a fost coloana vertebrală a Ortodoxiei în acest Sinod, unde riscam tot felul de lucruri. Și cred, așa cum am auzit, că nu este altul ca Preafericitul Părinte Daniel, care poate apăra Biserica noastră în zilele noastre. Și, în același articol, Înaltpreasfințitul Ierotheos avea cuvinte – mai puține, dar nu de mai puțină laudă – față de Înaltpreasfințitul Teofan” (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/parintele-rafail-noica-sinodul-din-creta; vezi și: http://basilica.ro/parin19
tele-rafail-noica-despre-sfantul-si-marele-sinod-nu-s-a-facutnimic-pe-linie-de-vanzare-a-ortodoxiei).

Extras din: Despre Sfântul și Marele Sinod din Creta, 16-26 iunie 2016 
Editura Basilica București- 2017
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0