20 Aprilie 18

Credeţi că acum avem de-a face cu o stare de anormalitate datorată lipsei de lectură?

  • 15 Martie 18
  • Parintele Calistrat
  • 0
    Nu este o stare de anormalitate lipsa de citire a cărţii, ci este o stare de normalitate; o să rămâneţi mirat de ceea ce vă spun. Mergeţi prin mănăstiri şi o să găsiţi monahi, preoţi, ieromonahi care au biblioteci întregi, dar care nu deschid o carte. Sau ţin o predică la amvon din ceea ce le trece prin stomac sau le sare din zbor pe la ureche din mass-media, numai din fondul religios de carte, nu.
    Mergeţi la unele hramuri unde participă marii prelaţi ai Bisericii şi veţi asculta predici politice neroditoare şi, nu o spun din răutate, nici măcar nu se vorbeşte de fondul sărbătorii în sine. Mergi la un hram unde vin mii de oameni, cum e Nicula, Putna, Neamţu, şi asculţi o predică unde se ţin lozincării de mulţumire de câte 10-15 minute, de către fiecare cap al bisericii în parte, când s-ar putea mulţumi într-un singur cuvânt: „Mulţumim tuturor participanţilor, cu şi fără nume, din toate părţile şi din toate colţurile“. Dar hai să vedem şi ce înseamnă Înălţarea Domnului, ce are la fundamentul ei, ce înseamnă Naşterea Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului, ce înseamnă Sfânta Treime, Schimbarea la Faţă, ce înseamnă Pogorârea Duhului Sfânt etc.
    Se vorbeşte la modul academic, într-un limbaj extraordinar de sofisticat, datorat doctoratelor şi studiilor superioare, dar nimeni nu se implică şi nu vrea să se coboare la nivelul de pastoraţie sătesc, normal, deoarece cei mai mulţi dintre cei care sunt de faţă nu sunt miniştri, senatori, parlamentari, directori sau ingineri, ci sunt creştinii de rând care nu fac altceva decât să mânuiască sapa, plugul, ciocanul, dalta. Nu sunt oameni instruiţi în a asculta lucruri înalte. Mi-a plăcut cuvântul părintelui Teofil Pârâianu: „Teologia înaltă cu cuvinte sofisticate înseamnă ateism şi lipsă de credinţă“.

Extras din: Danion Vasile / Mângâiere şi mustrare
Ne vorbeşte Părintele Calistrat de la Bârnova
Ediţie îngrijită de Claudia Vasile / Bucureşti, 2003
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe
Colaboratori: www.ioanistrati.ro

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0