17 Iulie 19

Conflictul ruso-ucrainean poate ajunge maine la Nistru

  • 16 August 14
  • Stiri de interes
  • 1
Conflictul ruso-ucrainean poate ajunge maine la Nistru

    În timp ce toată lumea se întreabă dacă nu cumva convoiul umanitar trimis de Putin este un cal troian care va declanșa o intervenție armată rusească, autoproclamata republică nistreană e copleșită de o psihoză militaristă fără precedent în ultimele două decenii.
 

Logica războiului

    Tiraspolul cultivă o stare de panică și isterie nu pentru că ar fi informat asupra planurilor Kremlinului. Rusia este condusă în regim manual precum vechile automobile sovietice pentru invalizi. Ce va întreprinde Moscova împotriva Kievului știe exact doar Vladimir Putin.

    Așa fiind, acțiunile administrației din stânga Nistrului sunt dictate mai curând de logică conflictului ruso-ucrainean decât de informații secrete. Iar logica îi dictează să se pregătească de război.

    Și nu numai regiunii separatiste, de altfel, ci și oricui gândește rațional. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, tot pe logica războiului se baza miercuri, când declara la Reykjavik, că ambițiile președintelui Putin merg „dincolo de Ucraina”, vizând alte regiuni, printre ele numărându-se și Transnistria.

    E la mintea oricui că liderul de la Kremlin are de ales una din două. Sau se dă bătut, permite Kievului să demoleze ultimele bastioane ale insurgenței filoruse și retrocedează Crimeea, sau declanșează un război în toată legea împotriva Ucrainei. O cale de mijloc cât de cât rațională nu există.

    Fără a se dezice de Crimeea și mercenarii săi din Donbass, Putin nu scapă nici de sancțiuni occidentale, nici de oprobriul internațional. Dacă nici să cedeze n-are cum, deoarece se compromite periculos în fața propriului popor care îl apreciază la ora actuală pentru mâna-i forte și așteaptă de la el noi acțiuni în forță.

    Pe de altă parte, în cazul în care  atacă țara vecină cu trupele regulate, Rusia intră într-un război de uzură cu o națiune de peste 40 de milioane, ajutată de toată comunitatea euroatlantică. Este limpede că orice agresiune contra Ucrainei se va întoarce, precum Afganistanul, împotriva Rusiei, ucigând-o lent.

Pocheristul blufează

Oricum ai da, deci, nu-i bine pentru Rusia. Ce-i de făcut în această situație?

    Poate cineva să creadă astăzi că președintele rus se va preda cu arme și bagaje? Haideți să fim serioși.

    Putin nu-i un jucător de șah care se recunoaște învins când nu are nicio mutare bună. El e un pocherist care blufează când nu are soluții câștigătoare în speranța că poate sperie adversarul prin ținuta sa încrezătoare.

    De aceea, în cazul în care rebeliunea rusă din Donbass va fi înăbușită, președintele Rusiei va alege, probabil, războiul. Va căuta, desigur, un pretext pentru o intervenție. S-ar putea să asistăm la mimarea unui atac ucrainean asupra convoiului umanitar. Dar nu-i exclus să se găsească și o altă justificare pentru o agresiune armată.

Putin e maestrul surprizelor. Este de neîntrecut din acest punct de vedere.

    Oricum, scopul invaziei va fi, așa cum am arătat anterior, proclamarea statului marionetă Novorusia, fapt sugerat chiar de Putin la începutul anului curent. Ceea ce nu au reușit agenții și mercenarii ruși trimiși în Ucraina va trebui să facă armata regulată rusă.

    De aceea, potrivit unor analiștii militari occidentali, o eventuală intervenție va fi desfășurată în faza inițială pe trei direcții de atac. În răsărit – dinspre zona Rostov-Krasnodar (peste 20 de mii de soldați). În sud-est – dinspre Crimeea ( peste 20 de mii). În sud-vest – dinspre Transnistria (circa 3 mii). În total aproximativ 45 de mii de militari ruși, care sunt în stare, fără doar și poate, să se adâncească în teritoriul ucrainean.

Ce are de pierdut Putin în urma unei atare agresiuni?

1. Se alege cu noi sancțiuni occidentale, mult mai aspre, care vor izola definitiv Moscova de restul lumii, vor sufoca rapid economia și vor dezechilibra societatea rusă.

2. Se împotmolește într-un război fratricid sângeros care se va întoarce ca un bumerang împotriva lui.

3. Va pierde dreptul de veto în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, deoarece țara implicată direct în conflict nu poate vota la ONU.

Ce are de câștigat?

1. Va dezmembra Ucraina și va crea  în sud-estul ei un stat satelit.

2. Va putea să vândă Novorusia și încetarea ostilităților în schimbul păstrării controlului asupra Crimeii într-o formă sau alta.

3. Le va crea rușilor impresia că a câștigat, deși de fapt a pierdut.

Autorul articolului: Petru Bogatu (multumim)
 
Citeste TOT ARTICOLUL
 

  Twitter   Delicious   Facebook   Digg   Stumbleupon   Mai multe   
  

 

Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Acest articol este foarte reusit - bine formulat,bine structurat si bine documentat. Inca din titlu ,,Conflictul ruso-ucrainean poate ajunge maine la Nistru'' si prin toate informatiile scrise este cu adevarat DE INTERES si foarte ingrijorator pentru noi toti.
Multumim si cele mai SINCERE FELICITARI pentru acest articol,informatiile scrise este cu adevarat important sa fie cunoscute de catre noi toti romanii,sunt de interes si ingrijorare privind pacea in intreaga lume!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe