19 Martie 19

Cerem Reunirea la Alba Iulia de 1 Decembrie 2014

  • 26 Noiembrie 14
  • Actualitate
  • 1
Cerem Reunirea la Alba Iulia de 1 Decembrie 2014

    1 Decembrie 2014 -96 de ani de la Marea Unire- va fi momentul în care românii din sute de localități cer împreună Unirea Republicii Moldova cu România.

    Platforma Unionistă Acțiunea 2012 îi invită pe toți cei care simt românește să iasă în stradă, indiferent unde s-ar afla, cu un steag tricolor și/sau cu un mesaj care amintească de Basarabia și să ceară ReUnirea.
 

    Ca în fiecare an, Platforma noastră va fi prezentă la Alba Iulia, locul unde acum 96 de ani se consființea unirea tuturor provinciilor istorice în cadrul aceluiași stat. Dar reprezentanții și simpatizanții noștri care nu pot ajunge în Cetatea Unirii, sunt rugați să marcheze momentul în locul unde se află: pe o parte sau alta a Prutului sau în Diaspora.

Acest eveniment va servi la centralizarea tuturor evenimentelor, din toate localitățile. Participa si tu AICI!

    Societatea civilă din România a început să se manifeste foarte energic în privinţa problematicii Basarabiei. În lipsa unor implicaţii politice directe şi concrete tineri activişti s-au alăturat unor campanii de imagine ce au avut rolul de a redeştepta pe români. S-a umplut România de Basarabia e România! şi atunci e normal să ne întrebăm care este semnificaţia acestui mesaj?

    Cum ar fi ca de mâine să scriem oriunde că Moldova e România, Ardealul e România, Oltenia e România, Banatul e România, Dobrogea e România, Muntenia e România? Nu ar fi bizar?
 

Ce se doreşte a fi transmis prin Basarabia e România! ?

    Văd acest mesaj pe garduri, pe semnele de circulaţie, pe stâlpi, pe poduri, sub poduri şi lângă poduri, îl văd pe construcţiile părăsite, pe gardurile şantierelor în lucru, pe tricouri, pe Facebook şi multe alte pagini de Internet, am început să îl văd la televizor, să îl aud la radio şi în discursul public, în conferinţe ştiinţifice, am început să îl văd pe stadioane, pe panourile publicitare din Bucureşti, la Mausoleul de la Mărăşeşti, pe şoseaua de centură, pe toate drumurile principale din România, prin cărţi, peste tot.

    Dacă întrebi un român pe stradă care este următorul cuvânt care îi vine în minte atunci când îi spui Basarabia, atunci cu siguranţă îţi va spune că e România!. Asta înseamnă că scopul a fost atins iar mesajul implimentat în mentalul social românesc.

    De unde acest interes al societăţii civile şi cu precădere a tinerilor, pentru promovarea unui mesaj care pare scos din cărţile de istorie?

    Cel mai probabil pentru că Basarabia e România, dar Basarabia nu e în România sau cel puţin nu încă. Moldova este în România, Ardealul este în România, Banatul este în România, Dobrogea este în România, Oltenia este în România, Muntenia este în România.

    Să nu fi ştiut românii că Basarabia e a lor şi a fost nevoie să li se scrie asta? Ştiu ungurii că Basarabia e România, ştiu ruşii că Basarabia e România, ştiu ucrainienii că Basarabia e România, nemţii ştiu şi ei, americanii la fel.

    Eu refuz să cred că românii nu ştiau că Basarabia e România şi atunci bănuiesc că mesajul are un scop declanşator.

    Sunt mândru că în România mai sunt astfel de oameni. Dincolo de sărăcia cotidiană, dincolo de infracţiunile din Europa, dincolo de mizeria de pe străzi, dincolo de mizeria politica românească, avem şi oameni perseverenţi care luptă pentru o cauză dincolo de a lor, pentru o cauză naţională, pentru cei trei milioane de români rupţi de către mama Rusie de patria mamă acum o jumătate se secol.

    Basarabia e România! şi totuşi am scris un capitol  despre acest aspect, nu pentru că nu aţi şti asta, ci pentru că e nevoie să spuneţi mai departe şi altora.

Avem aceeaşi cultură, aceleaşi tradiţii, aceleaşi obiceiuri, aceeaşi religie

    Românii de la Est şi de la Vest de Prut au aceeaşi cultură. Ce dovadă mai mare poate fi decât faptul că în ambele părţi ale râului Mihai Eminescu este recunoscut ca fiind cel mai mare scriitor .

    Avem aceleaşi tradiţii şi aceleaşi obiceiuri; mergem iarna cu colinda de Crăciun, mergem cu uratul de Anul Nou, tăiem porcul de Ignat, vopsim ouă sau facem cozonaci de Paşti; dansăm la fel, avem aceeaşi muzică populară, iar costumul popular este similar.

    Avem aceeaşi religie, fiind vorba de cea creştin ortodoxă, deşi din considerente politice biserica de la Est de Prut este subjugată mitropoliei ruse şi mai puţine biserici aparţin de mitropolia Basarabiei, care este în legătură şi dependenţă cu cea Română.

    În Republica Moldova există două Mitropolii: cea a Moldovei şi cea a Basarabiei. Prima este creată de şi serveşte direct pe cea a Moscovei, în timp ce cea de-a doua este o componentă a Patriahiei Române, reactivată în 1992, după ce în 1944 a fost interzisă de către sovietici. Biserica este utilizată ca un puternic mijloc de manipulare antiromânesc, Mitropolia Moldovei fiind mult mai dezvoltată ca urmare a faptului că până în 1992 cea română nu a mai funcţionat.
 

Avem o istorie comună

    Aici nici măcar politic nu mai putem fi contrazişi. Moldova lui Ştefan cel Mare nu este nici cea de la Vest de Prut, nu este nici cea de la Est de Prut, este cea formată din ambele teritorii plus altele periferice lor.

    De fapt, istoria a fost una comună până în 1812, atunci când Rusia a rupt partea de la Est de Prut şi a inclus-o în Imperiul Ţarist, supunând-o unui intens proces de rusificare, eşuat de altfel.  În perioada 1918-1940, teritoriul a făcut parte din România, dar ulterior a fost din nou ocupat şi inclus în imperiul sovietic.

    Luând în considerare cele de mai sus este mai mult decât evident să suntem aceeaşi naţiune şi că istoria a fost cea care ne-a despărţit. Acum, la mai bine de 20 de ani de la Revoluţia Română, consider că avem o societate civilă suficient de matură şi responsabilă, ruptă de comunismul sovietic şi care poate să îi aducă acasă pe cei trei milioane de români aflaţi la Est de Prut.

    Suntem în pragul unor noi mari evenimente iar acest lucru nu se va realiza ca urmare a acţiunii politicienilor români, ci datorită reacţiei societăţii civile la acele lucruri care nu sunt naturale poporului român, precum graniţa artificială creată forţat în interiorul naţiunii române.

Sursa: basarabia-e-romania.ro

   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Acest articol este cu adevarat foarte reusit si deosebit inca din titlul ales -imaginea,titlul si cuvintele scrise sunt extraordinare si emotionante pentru noi toti romanii. 1 Decembrie 2014,la 96 de ani de la Marea Unire- va fi momentul în care românii din sute de localități cer împreună Unirea Republicii Moldova cu România,Unire ce trebuie sa fie sustinuta de noi toti,este luptă de dreaptate pentru o cauza naţionala,pentru ca cei trei milioane de români rupţi de către mama Rusie de patria mamă acum o jumătate se secol sa fie ausi acasa.Este o mare realitate ca Românii de la Est şi de la Vest de Prut au aceeaşi cultura,aceleasi traditii si obiceiuri,aceeasi istorie,aceeasi limba si aceeasi religie-cea crestin ortodoxa.Multumim si cele mai sincere felicitari pentru acest articol de mandrie,demnitate,dreptate si spirit de roman - care este un indemn pentru noi toti sa sustinem Unirea,Basarabia a fost si trebuie sa ramana pamant romanesc,Basarabia e Romania!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0