19 Noiembrie 18

Ce poziţie să adoptăm faţă de machiaj?

  • 07 Martie 18
  • Parintele Constantin Necula
  • 0
    Gândiţi-vă la machiaj din punct de vedere teologic. Omul, fiind chipul slavei lui Dumnezeu,orice adaos sau scădere din el duce la o demonetizare a lui ca persoană. Se pierde persoana, ceva din identitate.
    Mă gândesc la o imagine pe care o am de când eram mic, la Braşov, când deasupra scenei de lateatrul de păpuşi erau două măşti: una care râde, alta care plânge. E cea mai bună icoană pe care o amasupra persoanei din teologia bizantină. Cred că pe măsură ce ne machiem, uităm să ne aducem amintecă machiajul ţine de împărăţia inversă a îndumnezeirii. Pe măsură ce te apropii de chipul lui Hristos,chipul tău se şterge şi se aseamănă cu chipul lui Hristos! De aceea seamănă preoţii între ei, pentru căchipul lor seamănă cu icoanele, iar icoanele seamănă cu Dumnezeu.
    La tănţicele machiate, problema se pune invers. Pe măsură ce vor să se individualizeze, fără îndoială că... se individualizează, nu mai seamănă cu nimic! Uneori nu mai seamănă chiar cu nimic omenesc. Observaţi, există un conţinut teologic al machiajului. Pe de altă parte, există o doză de bunsimţ, peste care dacă se trece, este lezată inclusiv frumuseţea feminină. în fond, o fată care se machiază recunoaşte ce? De ce se machiază? Ca să arate mai frumoasă. Deci, în esenţă, fără machiaj e urâtă, e o urmare a unui complex. Iar cum complexele au la bază păcate, trebuie să caute ce anume este păcat înea, încât să aibă nevoie de adjuvantul acesta pentru a merge mai departe.
    Să ştiţi că nici bărbaţii nu sunt departe de femei la machiaj! Ei nu se machiază cu tot felul de artificii de genul acesta. Ei îşi cumpără care mai de care maşină mai puternică, telefon cât mai şmecher, câte un lanţ, câte un ceas cât mai sofisticat... Există o mentalitate de emisie şi pe linia bărbatului.
    Pe mine mă deranjează când pentru machiaj fetele sunt scoase afară din Biserică. Domnişoarelor şi doamnelor care vă machiaţi, nu există anatemă pentru machiaj! Cine vă spune că nuaveţi ce căuta în Biserică pentru că vă machiaţi, acela greşeşte. Acela nu are ce căuta în Biserică, pentru că nu a înţeles că şi machiaţii se pot mântui. Cu o singură condiţie: să se demachieze la timp...

Extras din: „Provocarile strazii”, de Pr. Constantin Necula, Editura Agnos, Sibiu, 2006
Foto: mesageruldesibiu.ro
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 2
Utilizatori: 0