21 Aprilie 18

Ce parere aveti despre cei care cinstesc memoria sfintilor inchisorilor intr-un mod neconventional?

  • 21 Iulie 17
  • Martiri crestini
  • 0
Ce părere aveţi despre cei care cinstesc memoria sfinţilor închisorilor într-un mod neconvenţional? Mă refer la rapperul care a lansat un album dedicat lor.

    Să-i dea Dumnezeu sănătate! Ştiţi ce vreau să reţineţi? Martirii pe care noi îi pomenim acum erau tineri zbanghii, ca voi sau ca noi. Nu vă închipuiţi că acolo a intrat o elită pură. Mulţi dintre ei şi mărturisesc: există zeci de momente în care mărturisesc că nu au intrat în puşcărie oameni credincioşi. Că nu cunoşteau Scriptura. Că mergeau la biserică aşa, că erau ei duşi de bunica. Dar au ieşit de acolo înviaţi mult mai mult decât un credincios.
    Vedeţi că a apărut filmul Poarta albă, al domnului Nicolae Mărginean. Îmi pare rău că suntem mai mulţi în sală la un prost ca Necula decât au fost la lansarea acestui film excepţional la Sibiu. Pe cuvânt! Deci Sibiul ăsta e bolnav cultural. S-a făcut vizionarea filmului într-un cinematograf şi s-a anunţat aşa, de parcă ar fi fost o bagatelă. Omul acesta a făcut un film în care principalul personaj e Părintele Arsenie Boca! Imaginile din film sunt copleşitoare! Te fac să înţelegi că, în ciuda faptului că oamenii ăia spărgeau pietre, le curgea sânge şi mureau, erau în Rai! Raiul este unde Dumnezeu este. Deci câtă vreme Dumnezeu era acolo, în ciuda unei vizibile iconologii de iad, ei trăiau o stare de Rai. Imaginea finală este cutremurătoare – sunt multe imagini cutremurătoare, dar finala este ucigătoare: trebuie să stai bine cu nervii. Moare unul dintre personajele principale şi celălalt personaj îi cere Părintelui Arsenie, în lipsa unei lumânări, măcar un ciot de lumânare să-i dea să aprindă pentru prietenul lui care murise. Părintele îi dă ciotul şi-i spune: Dar vino înăuntru, să te încălzeşti! Părintele lucra la o magazie de unelte, dădea şi lua ciocane, scule de muncă. Şi în momentul în care se apropie, îl lasă să se încălzească un pic şi-i spune: Vino să-ţi arăt ceva! Hai să vezi o minune! Minunea era că un copil din sat trecuse de toate şirurile de paznici şi dormea liniştit sub o pătură, lângă focul de lemne aprins de Părintele. Cică: Du-te şi cheamă-i şi pe ceilalţi. Şi vin ceilalţi, domnule, toţi: Băi, cine-i? Ce-i, bă? O linişte mormântală. Şi cât erau ei de torturaţi de durerea în care trăiau, se apropie cu gingăşie: Băi, ce frumos! Băi, ce-i aici?! Toţi cu mâna pe gură, stăteau acolo, miraţi. Şi la urmă de tot vine omul care era deţinutul de drept comun, care-i chinuia şi îi înjura şi vorbea ca un porc ordinar. Intră urlând şi până şi ăla se înmoaie. Irodul din icoana Naşterii lui Hristos din filmul lui Nicolae Mărgineanu s-a înmuiat, n-a ucis copilul. Asta-i taina creştinismului! Înmoaie Irozii. Acesta-i lucrul pe care trebuie să-l reţineţi.
 

    E o întrebare aici: Ce înseamnă să ţii un post sănătos? Trebuie să fii sănătos, ca să ţii postul. Asta înseamnă un post sănătos. Că, de când m-am îmbolnăvit şi i-am văzut pe oameni şi mai bolnavi decât mine şi am văzut oameni la limita morţii, încercând să-şi ţină linia, nu mai am soluţie. Fiecare dintre voi cereţi-I lui Hristos să vă lumineze. Post sănătos înseamnă să fii sănătos să ţii postul. Cât sunteţi sănătoşi, ţineţi-l cu rigoare. Când n-o să mai fie sănătatea de partea voastră, rugaţi-vă lui Dumnezeu ca fiecare lucru pe care-l faceţi să fie spre slava Lui. Indiferent ce faceţi, să fie spre slava lui Dumnezeu. Şi daţi-I lui Dumnezeu ceea ce aveţi mai bun, nu rămăşiţele zilei. Postim postim, dar ne rugăm numai seara, la culcare. Postim, nu mâncăm din alea, d-alea, d-alea, dar ne uităm la televizor mai mult decât la icoană. Sau când nu ne uităm la televizor, ne umplem capul cu vreo prostie; avem noi vreo meditaţie, aşa, transcendentă. 

Extras din: Pr. Constantin Necula / anatomia sufletului / Editura Agnos – Sibiu 2015
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe
Colaboratori: www.ioanistrati.ro

Total online: 3
Vizitatori: 3
Utilizatori: 0