19 Martie 19

Ce inseamna "lepadarea de sine" ?

  • 08 Ianuarie 15
  • Stiri de interes
  • 1
Ce inseamna "lepadarea de sine" ?

Este în noi o mica - uneori chiar mare - contrazicere.
Este duhul iubirii de sine care jertfeste oamenii si duhul jertfirii de sine pentru iubirea
de oameni.

    Amândoua vor sa ne mentina în viata; decât ca duhul iubirii de sine vrea sa ne mentina în viata aceasta pamânteasca, de cele mai multe ori prea stricata si plina de pacat; pe când duhul jertfirii de sine cauta sa ne câstige viata cea fara de sfârsit si cu desavârsire sfânta. E o mica vrajba în noi: între vremelnicie si vesnicie, între sfintenie si pacat, între Dumnezeu si diavol.
    Sunt doua constiinte în noi care, fiecare cauta sa câstige stapânire asupra celeilalte: „constiinta eului” si „constiinta religioasa” propriu-zisa. O constiinta ca totul esti tu si faci ce vrei tu, nu atârni de nimeni, si constiinta ca atârni de Dumnezeu. Acestei situatii de vrajba îi zice Dumnezeu: „Cela ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa în fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie”.
   Nu poti urma pe Dumnezeu urmându-ti tie. Trebuie sa alegi între tine si Dumnezeu. E o alegere care te poate pierde; dar tocmai aceasta pierdere pentru Dumnezeu te câstiga. Alegerea aceasta „daca vrei” e darul libertatii cu care a cinstit Dumnezeu pe om, facând si de el atârnatoare mântuirea sa. Primul care a adus stirea, i-a facut constienti pe oameni de libertatea lor, este crestinismul. Libertatea este un exceptional de mare dar, însa, pentru cine se iubeste numai pe sine, e tot asa de mare primejdie. Iubitorul de sine îsi înclina libertatea spre faradelegi, la care ajunge rob si din om neom.
 


Sursa foto: citateortodoxe.ro

    Libertatea îsi câstiga însa valoarea de mântuire numai daca trece prin jertfa. Jertfa acelei iubiri de sine e vama ei de verificare. Liber ajunge numai cel ce se leapada de toate si în primul rând de sine. Ucenicii lui Iisus sunt oameni liberi. Libertatea aceasta presupune o austeritate a vietii.
    În împaratia religiei, libertatea nu e un concept abstract, ca în câmpul cunoasterii în general, aci ea e o structura a omului devenit spiritual, strabatut de adevar, înca din veacul acesta. Unul ca acesta, chiar de-ar tacea, marturiseste înaintea oamenilor pe Iisus, Cel ce l-a facut liber.
    Aceasta e ceea ce urmareste Iisus, când ne cheama sa-I fim ucenici, începând de la libertate!

Din: O sinteza a lucrarii parintelui Arsenie Boca

Recomandam cartea: librarie.net  (Despre durerile oamenilor vol . 1 - Din invataturile Parintelui Arsenie Boca)

   
 
 
 
Lasa un comentariu
avatar
avatar
0 Spam
1
Cu toata sinceritatea pot spune ca imi place FOARTE MULT acest articol - prin titlu ,,Ce inseamna "lepadarea de sine"?'' , imaginea aleasa si toate cuvintele scrise in el este cu adevarat deosebit,EXTRAORDINAR pentru sufletele noastre ale tuturor crestinilor.
Parintele Arsenie Boca - un MARE sfant al nostru al tuturor,atat in viata pamanteasca dar si in cea cereasca,extraordinar de mare puterea rugaciunii sale, exemplu de adevarata credinta in Dumnezeu si smerenie,o viata de har si sfintenie-extraordinare cuvintele,invataturile si minunile lui,un om cu adevarat luminat de Dumnezeu!
MULTUMIM si cele mai SINCERE FELICITARI pentru acest
articol - toate cuvintele scrise sunt de o mare profunzime a credintei in Dumnezeu cea adevarata si autentica ortodoxa si ne calauzesc pe noi toti crestinii spre a dobandi virtutile crestine,spre o adevarata traire duhovniceasca si spre o viata crestina curata placuta in fata lui Dumnezeu!
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0