19 Martie 19

Catalin Sturza: DC comics a anulat lansarea unor benzi desenate intitulate „A doua venire”

  • 19 Februarie 19
  • Atei militanti
  • 0
    "DC comics a anulat lansarea unor benzi desenate intitulate „A doua venire”, care au stârnit un mare scandal și au fost acuzate de blasfemie. Iisus Hristos urma să joace rolul unui erou secundar, ajutorul supereroului Sun Man (Omul Soare, sau Zeul Soarelui). Un personaj fanfaron și stupid, care și-a dezamăgit Tatăl când a venit prima oară pe pământ, sfârșind răstignit pe cruce. Și care ar fi urmat să își repare greșelile și să învețe ce înseamnă cu adevărat să fii un mântuitor de la „mântuitorul favorit al omenirii” („Sun Man”).

    Nu mă întreb cum ar fi fost primită o asemenea bandă desemnată dacă Profetul Mahomed sau Buda ar fi fost tratați în mod similar. Miliarde de oameni cred în ziua de astăzi în învățătura lui Mahomed sau a lui Buda, așa cum miliarde de oameni cred, în ziua de astăzi, în învățătura Mântuitorului Hristos; și e dreptul acestor oameni să își apere credința, și să se revolte când ea este batjocorită într-un mod așa de grosolan. Însă unii vor spune: dar noi nu credem în Hristos – de ce să nu avem voie să ne batem un pic joc? Pentru aceștia, propun să luăm un alt exemplu – să-l luăm pe zeul nordic Thor.

    Thor este eroul unei lungi serii de filme și de benzi desenate de la Marvel Comics (concurenții DC Comics). Thor este înfățișat, în aceste filme și benzi desenate, drept un personaj cu defecte – e cam îngâmfat, impulsiv, și de aceea face multe greșeli. Dar, în același timp, cam acestea sunt și trăsăturile personajului, în mitologia nordică. Iar Thor rămâne Thor – este fiul lui Odin și este Zeul Tunetului; nu este înfățișat drept un personaj ridicol sau stupid; evenimentele principale ale biografiei lui nu sunt deformate în mod grotesc; și nu este prezentat drept „ajutorul” sau „mâna stângă” a nimănui.

    Benzile desenate cu Thor au multe defecte – și nu-mi place deloc ghiveciul cu de toate pe care îl fac aceste benzi desenate, Thor amestecat cu Hulk și cu alte personaje din cu totul alte filme și mitologii. Un astfel de ghiveci va distruge, cu siguranță, fiorul mitologic – iar copiii și tinerii vor rămâne în cap cu ideea că Thor e „prietenul lui Hulk”, așa cum mulți au rămas probabil în cap cu ideea că Michelangelo e (doar) o țestoasă ninja. Dar chiar și așa, Thor rămâne, în esență, Thor – măcar în liniile mari ale biografiei sale; altfel, personajul nu ar mai fi nici credibil, nici interesant. Așadar, chiar și zeitățile în care oamenii nu cred sunt tratate și trebuie să fie tratate cu o anumită onestitate și cu un anumit respect. De ce nu am solicita aceeași onestitate cu atât mai mult în cazurile unor figuri istorice în care miliarde de oameni cred – cum sunt Hristos, Mahomed sau Buda?

    Am crescut cu „cel mai mare detectiv al tuturor timpurilor”, personajul legendar al DC Comics – the „Bat Man”. Însă dacă DC Comics demisionează de la o minimă onestitate, și eu unul mă dezabonez de la ei. Rămân fan al vechilor benzi desenate, dar când voi avea chef de filme noi sau BD-uri noi, voi merge doar peste drum, la rivalii lor de moarte de la Marvel." - scrie Catalin Sturza pe o retea sociala.

Foto: foxnews.com
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 1
Utilizatori: 1