25 Iunie 19

Care sunt valorile umane pe care le propune Ortodoxia?

  • 26 Mai 19
  • Intrebari
  • 0
    Cred că în iubire se rezumă toate. Numai că omul de azi înţelege foarte multe lucruri prin iubire. Asistăm, pe de o parte, la o pervertire a iubirii şi această pervertire atrage după sine folosirea altor termeni, mai mult sau mai puţin sinonimi, sau o deformare frontală, care aduce după sine chiar şi deformarea termenului iubire. 
    Aş da un exemplu: dacă înainte, tinerii care voiau să păcătuiască spuneau că vor să facă dragoste, astăzi spun că vor să facă sex. În engleză, I want to make love with you a devenit I want to make sex. Pur şi simplu, pe şleau! Pentru că oamenii au înţeles, au ajuns la concluzia că ceea ce vor, de fapt, nu e să facă dragoste, nu e să se iubească, ci să-şi satisfacă poftele trupeşti. 
    În acelaşi timp a existat şi curentul potrivit căruia a-ţi arăta iubirea înseamnă a face sex înainte de căsătorie, pentru că, în lipsa acestei dovezi, dragostea, iubirea ar fi îndoielnică. 
    Care e iubirea la care ne cheamă Biserica, care e iubirea la care ne cheamă Hristos? E iubirea în care nu ceri ceva de la ceilalţi, ci te dăruieşti pe tine celorlalţi. Cel mai clar model de iubire ni l-a dat Hristos, Care a murit pe cruce pentru mântuirea noastră. Modele de iubire vedem în Vieţile Sfinţilor, care s-au nevoit în fel şi chip pentru a primi de la Dumnezeu puterea să-i ajute pe alţii.  
    Exemple de iubire vedem la mamele creştine, care şi-au crescut copiii cu multă grijă, cu multă atenţie, cu multă râvnă. Lucrul acesta e foarte important! De exemplu, în trecerea la Ortodoxie a iudeilor, înaintea săvârşirii Botezului, evreul e pus să semneze o mărturisire de credinţă, care se încheie cam aşa: „Şi voi rămâne statornic în dreapta credinţă şi-mi voi creşte copiii în dreapta credinţă”. Un lucru foarte important! Nu poţi să spui că tu eşti rob al lui Hristos dacă nu-ţi creşti copiii pe calea lui Hristos. Nu poţi să le impui copiilor tăi să ducă o viaţă creştină, dar poţi să le oferi cadrul în care ei să ducă o viaţă bineplăcută lui Dumnezeu, după învăţătura Bisericii celei una, sfântă, sobornicească şi apostolească. 
    Cum iubim? Întrebaţi o sută de oameni dacă vor să fie iubiţi şi toţi or să spună: Da! Toţi oamenii vor să fie iubiţi. Excepţie fac numai cei cu probleme psihice sau cei care au suferit decepţii atât de mari în iubire, încât nu mai cred în puterea tămăduitoare a iubirii. 
    Dar marea majoritate vor spune că da, vor să fie iubiţi. Omul, modelul de om pe care-l propune Hristos prin Biserică este tocmai acesta, al omului care învaţă limba Raiului, Limba Împărăţiei Cerurilor. Dragostea care nu cere nimic, care toate le crede, toate le rabdă, toate le nădăjduieşte, dragostea care nu cade niciodată. Într-o lume care caută o iubire de câteva minute, săptămâni sau luni, Biserica ne pune în faţă super-eroi care cunosc iubirea ce rămâne în veşnicie!

Extras din: DANION VASILE - UNDERGROUND - Rebelii generaţiei NU
Convorbiri realizate de Romeo Petraşciuc
Editura Agnos, Sibiu, 2007
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe