18 Noiembrie 18

Călăuzirea îngerească spre mucenicie

  • 03 August 17
  • Martiri crestini
  • 0
    Sfântul martir Pafnutie, s-a nevoit în Ghediria Egiptului, în anii necuviinciosului împărat Diocleţian.  
Într-o noapte, în timp ce priveghea, rugându-se în munte, se arată în faţa lui îngerul Domnului:  
- Bucură-te, Pafnutie, robul lui Hristos! îi zice.  
- Bucură-te şi tu, Domnul meu, a răspuns fără zăbavă cuviosul.  
- Dacă vrei, a continuat îngerul, să găzduieşti mucenicia în locuinţa sufletului tău, pe care ai început s-o clădeşti încă de mic copil, fă tot ce-ţi voi spune: du-te în primul rând la chilia ta şi poartă veşmântul preoţesc, deoarece te cheamă Domnul în cerescul palat al Lui. După aceea urmeaz-mă. Iată, stăpânul Egiptului, Arie, a trimis două sute de soldaţi să te prindă şi să te arunce în temniţă. Înarmează-te cu curaj şi să nu-ţi fie frică! Eu sunt îngerul Domnului. Precum am fost în vechime lângă părinţii tăi, aşa şi acum voi fi lângă tine. Hristos te va întări şi vei ruşina pe Arie şi pe idoli.  
    Cuviosul s-a pregătit după cum i-a spus îngerul şi a pornit cu bucurie către mucenicie. Pe drumul către Egipt l-a însoţit îngerul şi a discutat cu el despre tainele cereşti.  
    Au mers împreună până la râul Nil. Atunci îngerul i-a arătat toate câte avea să pătimească, după care acesta s-a făcut nevăzut.  
    În acelaşi timp a ieşit şi Arie dintr-o barcă pe malul râului. Nu a întârziat să se întâlnească cu cuviosul, care s-a prezentat singur şi a respins orice propunere de împăcare.  
    Tiranul l-a predat călăilor. Aceia l-au luat şi l-au chinuit atât de mult încât au început să-i curgă măruntaiele, umplând pământul de sânge.  
- Doamne, a exclamat martirul, sunt pregătit să mor pentru numele Tău! Vreau mai întâi să ruşinezi pe Arie şi pe zeii lui, ca să Te slăvesc pe Tine.  
    În acelaşi moment s-a arătat sfântul înger, trimis din cer, dezlegând pe mucenic şi coborându-l de pe lemn. După aceea i-a luat măruntaiele scoase şi le-a băgat din nou la locul lor. Însemnând pe mucenicul lui Dumnezeu de trei ori cu semnul crucii, l-a vindecat rămânând ca înainte.  
    Călăii au rămas uluiţi de minunea văzută pe viu. L-au adus imediat pe temnicer şi-au scos centurile soldăţeşti şi au mărturisit credinţa creştină. Pe mulţi încă pe Pafnutie, cu cuvântul şi exemplul lui, i-a condus la credinţa adevărată şi la martiriu.  
    În final, tiranul porunceşte să-l urce pe sfânt pe roată. Era roata aşa de ticloasă încât a tăia trupul acestuia în patru bucăţi.  
- Unde este Dumnezeul tău, Pafnutie? De ce nu vine să te salveze? a strigat sarcastic tiranul pe când pleca.  
    Domnul însă a urmărit pe robul Lui. De aceea a trimis mai întâi un înger, care a strâns trupul făcut bucăţi. La urmă a coborât Însuşi din cer, cu arhanghelii lui, Mihail şi Gavriil. Cei doi arhangheli au luat bucăţile trupului şi le-au unit, pe când Domnul a întins mâna Lui şi a zis:  
- Mâna care a creat pe primul om acum aceasta te reclădeşte şi pe tine. A suflat de trei ori şi sfântul a revenit la viaţă.  
    Sfârşitul martiriului său a fost răstignirea. A fost învrednicit şi acesta la anul 303 să se răstignească, precum Hristos, şi să guste, ca un cuvios martir, din bogata răsplată pentru nevoinţele lui. 
 

Extras din: Minuni ale Sfinţilor Îngeri  
Tipărit cu binecuvântarea Prea Sfinţitului GALACTION Episcopul Alexandriei şi Teleormanului  
Traducere din limba greacă: Ion Andrei Ţârlescu 
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 3
Vizitatori: 3
Utilizatori: 0