23 Mai 19

„BOR schimbă decizia în cazul Răzvan Ciobanu! Acesta va fi înmormântat de un preot!”, titrează huff.ro și Revista Teo.

  • 02 Mai 19
  • Actualitate
  • 0
    „BOR schimbă decizia în cazul Răzvan Ciobanu! Acesta va fi înmormântat de un preot!”, titrează huff.ro și Revista Teo. Nu vă faceți iluzii, e tot un fake news, făcut ca să acopere fake news-ul inițial. Pentru a schimba o decizie, este nevoie să fi existat o decizie în sens contrar. Nu este cazul.

    Huff.ro este sursa care a distribuit fake news-ul inițial despre faptul că „BOR refuză să îi facă slujba de înmormântare lui Răzvan Ciobanu”. Dacă ne uităm la prima „știre”, vedem că în ea este citat „un preot” al cărui nume nu este precizat nicăieri. Că opinia acelui preot anonim este dată ca fiind opinia oficială a BOR.

    Că, de fapt, în corpul „știrii” este vorba de suspiciuni legate de sinucidere și de canoanele BOR legate de slujba de înmormântare și de „procedura standard” cu privire la investigațiile necesare în astfel de cazuri neclare, și nu de „orientarea sexuală” a creatorului de modă. Că poziția atribuită oficialilor Patriarhiei, acolo unde este citată, este foarte echilibrată și plină de compasiune. Că nefericita victimă declarare să nu mai face parte din Biserica Ortodoxă, și că era posibil ca familia victimei să nu ceară, oricum, un preot.

    Fake news-ul a făcut valuri, a fost citat inclusiv de vedete și de celebrități, de oameni care emit pretenții că sunt „foarte educați”, și care nu au făcut o minimă verificare a sursei. Oameni care au preluat și răspândit, fără o minimă filtrare, un fake news gogonat de pe un site total obscur.

    Acum, că este clar că nefericita victimă va fi înmormântată cu o slujbă creștinească, ce să vezi? Aceeași sursă obscură titrează: „BOR schimbă decizia în cazul Răzvan Ciobanu! Acesta va fi înmormântat de un preot.” În corpul știrii este citat, undeva, și „purtătorul de cuvânt al BOR”, care spune că „Răzvan Ciobanu va beneficia de toate ritualurile Ortodoxe la înmormântare, înclusiv slujba de înmormântare.” ATÂT, asta e tot citatul. Nici o vorbă a purtătorului de cuvânt al BOR că „BOR schimbă decizia”, sau că ar fi existat, în orice alt moment, o altă decizie oficială a BOR.

    Cum spuneam, e doar un alt fake news făcut să acopere primul fake news. Ca să nu îți ceri scuze sau să spui că ai manipulat, vii și mai inventezi o minciună, când vezi că realitatea se întoarce împotriva ta. Simplu și eficient.

    Pretinzi că ești „de partea victimei” și că tu „cauți adevărul” – când te folosești, de fapt, de moartea unui om pentru a ațâța sentimentele anticlericale, sentimente care deja provoacă o falie în societatea românească. Pentru a mai turna puțin gaz peste focul dezbinării. Și pentru a face rating. Rețeta unei mari părți a „presei” din ziua de azi – într-o ilustrație de manual.

Sursa: jurnalistul Catalin Sturza
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe