24 August 19

Biserica Ortodoxă Română: Campania "Sănătate pentru Sate", la Proviţa de Jos

  • 12 August 19
  • Voluntariat / Cazuri umanitare
  • 0
    Campania "Sanatate pentru Sate" a ajuns, sâmbătă, în comuna Provița de Jos, din județul Prahova. Medicii-voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului - specialiști în diabet și nutriție, cardiologie, medicină internă, gastroenterologie și psihologie au oferit consultații gratuite pentru 70 de persoane. Pacienții au fost cu precădere persoane vârstnice, au beneficiat de testarea glicemiei si au mai fost supuși unor investigații cu un aparat EKG si doua aparate ecografe.

    "Este foarte important ca au venit acești medici în comună pentru că mai știm și noi de sănătate, ce avem, cum să ne mai putem mișca, mai luăm un tratament mai bun, suntem foarte multumiți. Medicii ne-au scris pe fișă tot ce avem. Am făcut trei infarcturi și îi multumesc lui Dumnezeu că mai exist", a declarat o pacientă.

    "E foarte bine că au venit medicii aici, că la noi vine doamna doctor și nu știe nici dânsa fără un control ce ne trebuie, ce avem în oase acolo", a specificat o altă beneficiară a campaniei.

    "Foarte bine e că au venit doctorii, eu nu am mai făcut analize de trei ani, de când m-am operat de fiere și mă bucur că mai fac și eu analize, mai ales că eu am probleme și cu coloana și cu inima și cu picioarele. Activitatea de astăzi a fost foarte frumoasă, nu o să o uit niciodată, medicii foarte cumsecade", a adăugat o altă pacientă.

    Dr. Oana Mosu, medic la Spitalul Militar de Urgenta Regina Maria Brașov, a subliniat: "Astăzi, patologia predominantă a fost cardiovasculară, cu multe sindroame hipertensive, insuficient controlate, unele nou descoperite, altele vechi și netratate din lipsă de complianță a pacientului sau lipsa lui de informare, boli coronariene, ischemice, tulburări de ritm. Am avut chiar o situație speciala cu un pacient într-o stare relativ gravă care a venit cu alura ventriculara de 130, cu fibrilație atrială paroxistică, un puseu hipertensiv de 200 cu 110, am chemat ambulanta. În rest patologie digestivă, boli metabolice, dislipidemii, patologie de diabet. 20% din pacienții investigați erau diabetici. Este foarte importantă medicina preventivă tocmai pentru a preîntâmpina aceste situații de urgentă cu care ne confruntăm. Este foarte important ca pacientul să pornească de la o alimentație corectă pentru a preîntâmpina un accident vascular, o dislipidemie, să-și monitorizeze tensiunea arterială".

    Dr. Turtureanu Roxana Elena, medic de familie la Provița de Jos, a afirmat: "Activitatea a fost extrem de benefică având în vedere că pacienții nu ar fi putut să acceseze atât de multe consulturi de specialitate și ecografie și EKG într-un timp atât de scurt și a fost un real beneficiu pentru pacienții mei. În ultimii ani a crescut foarte mult numărul cazurilor de diabet datorită faptului că pacienții consumă alimente și mai puțin bune și consultul la medicul diabetolog i-a ajutat să înțeleagă unde greșesc în dieta pe care o țin. Mulți pacienți hipertensivi sau cu cardiopatie ischemică nu înțeleg cât de riscant este să consume sare în cantitate mare și cu siguranță că consultul de care au beneficiat și dieta care le-a fost recomandată a avut un efect în mintea lor. Ecografia, deși, este prezentă în investigațiile decontate de CNAS, cel puțin la nivelul zonei noastre, pacienții nu găsesc ecografie decontată de Casa de asigurări, iar faptul că astăzi au avut toți posibilitatea să-și facă o ecografie abdomino-pelvină a fost extrem de benefică pentru că unii dintre ei nu au făcut-o poate niciodată din motive financiare, alții au făcut-o, dar cu siguranță că nu au făcut-o și pe cea de control".

    Dănuț Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a menționat: "O activitate foarte frumoasă care a reunit doua echipe medicale, o echipă medicală din Brașov și una din București. O activitate deosebită prin investigațiile medicale făcute cu ajutorul a doua ecografe, toți localnicii prezenți beneficiind de ecograf, dar și de EKG, ambele investigații venind în sprijinul medicilor specialiști. Beneficiarii au fost în numar de 70. Îmbucurător este și faptul că la această activitate au venit și voluntari din străinătate, din Danemarca, din Anglia, care au văzut în mediul online aceste activități și au dorit să se alăture. De asemenea, subliniez faptul că am rămas plăcut impresionat de devotamentul medicului de familie din localitate, care le-a prezentat medicilor voluntari situația pacienților prezenți la actiune. Acest demers a simplificat munca specialiștilor".

    Preotul Dumitru Cristian Valentin, de la Parohia Provița de Jos, judetul Prahova, a conchis: "Dat fiind faptul că anul acesta este omagiat și satul românesc, a fost un plus de bucurie pentru faptul că această campanie a poposit în mijlocul acestei comunităti. Creștinii au răspuns foarte frumos invitației lansate de a se prezenta la cabinetul medical din comună, iar eu consider că a fost un real succes".

    Testarea glicemiei pacienților a fost efectuată de către o echipă medicală a Spitalului Witting.

    Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Părinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

Notă site: Atunci când auzim de astfel de acțiuni ale Bisericii Ortodoxe tindem să NU distribuim știrea, să nu împrăștiem un astfel de eveniment pozitiv al Bisericii....însă când Biserica este atacată prin acțiuni care nu merită nici un fel de calificare, demonstrate mereu ca fiind false, știrea falsă este distribuită, citită și "răsfoită" de către zeci de mii de persoane, poate mult mai multe... Un astfel de eveniment, ca cel de mai sus, este din păcate pus într-un colț mediocru, este învăluit de o umbră sinistră, oamenii parcă pur și simplu, NU vor să audă și alții că Biserica FACE, face mult bine.
    Mulți dintre noi avem impresia că Biserica e "Patriarhul" sau episcopul nu știu care....nimic mai greșit, Biserica suntem noi, trupul viu și rugător întru dreapta credință, Biserica sunt acești voluntari, acești oameni care își sacrifică familiile în fiecare weekend pentru a ajuta, pentru a vindeca, pentru a da un tratament trupesc dar și sufletesc, oamenii ăștia își rup din sufletul lor pentru a dărui sănătate și altora.
    Haideți să vă spun ceva, coordonatorul campaniei "Sănătate pentru Sate", domnul Dănuț Pruna, în ziua de 10 august (2019), fix atunci când se afla în voluntariat la Comuna Provița de Jos, "și-a serbat" ziua muncind, dăruind, asta în condițiile în care alții "râgâie" după prea multă bere și mici de ziua lor, lângă cei dragi, lângă familie ... nu, el s-a aflat pe teren, în mijlocul oamenilor! Altă voluntara (nu-i mai rețin numele) a venit fix din Danemarca pentru a face voluntariat, știți ce înseamnă asta? Inseamnă că doamna/domnișoara și-a sacrificat concediul, timpul ei liber, timpul petrecut lângă prieteni, pentru a dărui ajutor celor în nevoie! E mult? E puțin? Voi decideți ...

Incă o știre dasta pentru care nu se sinchisește nimeni să o distribuie: "La cabinetul de medicină internă de la Manastirea Turnu Prahova, Părintele Dr. Pavel Mincă a avut 21 de pacienți în luna iunie a acestui an, contravaloarea consultațiilor fiind de 4.510 lei. În luna iulie, Pr. Pavel a avut 29 de pacienți, contravaloarea consultațiilor fiind de 7.680 de lei. Consultatiile si investigatiile sunt GRATUITE, dar numai in baza unei programari obtinute telefonic (0766.80.46.81). Pr. Pavel este medic specialist în medicină internă si asistent universitar și asigură la cabinet: ecografie generala, ecocardiografie, EKG, consult de medicina internă.

    De asemenea, la cabinetul de pediatrie din cadrul Centrului Medical "Sfântul Dorothei" al Manastirii Turnu Prahova, în luna iunie au fost 3 pacienți copii, contravaloarea consultațiilor fiind de 240 de lei.

    Tot în perioada iunie-iulie, la cabinetul de stomatologie din cadrul "Centrului Dorothei", dr. Cristian Boroș a avut consultații a căror contravaloare a fost de 3.000 de lei. De asemenea, consultatiile si investigatiile sunt GRATUITE." - intereseaza pe cineva?

Biserica suntem noi, în noi Hristos a pus suflet, folosiți-l!

Mii de beneficiari ai campaniei „Sănătate pentru sate”
IATA 45 de SPITALE facute de Biserica Ortodoxa Romana
   
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe