15 Noiembrie 18

Biserica ne prezinta Duminica (maine) la Sfanta Liturghie cuvinte de invatatura de un real folos in zilele noastre

  • 10 Noiembrie 18
  • Pilde crestin ortodoxe
  • 0
    Duminica aceasta la Sfanta Liturghie ne este prezentata "Pilda samarineanului milostiv", o pilda despre cum sa fi om. Samarinenii se stie din Sfanta Scriptura si nu numai ca erau o "categorie" de oameni considerati pacatosi, invatatura despre aceasta pilda din Sfanta Scriptura din acest motiv este si mai importanta, caci nu tot ceea ce noi numim "om pacatos", "eretic" etc si este in acest fel. La acest aspect ne si indeamna Biblia sa meditam, atragandu-ne atentia sa nu judecam caci cu judecata cu care vom judeca, vom fi judecati. Acest aspect NU se refera la a nu "rationa" ci a nu osandi, a nu pune etichete.
    Revenind la pilda de maine pe care o vom asculta in Biserica lui Hristos, din aceasta pilda trebuie sa retinem cateva lucruri esentiale, milostenia este un aspect pe care trebuie sa-l avem in suflet, intr-un suflet deschis catre a face bine in permanenta si spre constienta ca milostenia nu este intotdeauna "o paine calda" sau "bani", ci poate fi si o mana calda intinsa cu dragoste sau o vorba buna catre sufletul cel necajit. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Să transpire banul în mâna ta până să îl dai”, prin asta intelegand ca TREBUIE sa si fim atenti ca cel care cere milostenie sa aiba cu adevarat nevoie de ea si sa o primeasca ca atare. In Sfanta Scriptura, Mantuitorul Iisus Hristos ne spune ca „Vrednic este lucrătorul de plata sa” (Luca 10; 7), indemnand omul la a face ceva pentru existenta sa, respectand porunca Domnului la alungarea din Rai, dar si subliniind faptul ca cel care munceste trebuie sa-si primeasca remuneratia potrivita pentru ceea ce a muncit. Sfantul Apostolul Pavel este mai drastic zicand „Cine nu munceşte, nici să nu mănânce” (II Tesaloniceni 3; 10), la fel si el indeamna ca omul sa nu ceara milostenie din lene ci dintr-o nevoie acuta, o nevointa care il opreste a-si procura singur hrana si altele de folosinta.
    Aceasta Pilda spre care va recomand sa reflectati, sa o si cititi astazi si cu interes sa ii ascultati talcul maine prin predica preotului, este un exemplu de crestin, de om care il cauta in primul rand prin fapta pe Dumnezeu. Nu va inselati precum sectarii sa spuneti ca "doar" prin credinta va puteti mantui, mantuirea se castiga prin smerenie, JERTFA, FAPTA, iubire de aproape, respectul celor de langa noi si lepadarea de "eu" imbratisandu-l pe Dumnezeu cu voia Sa.

Epistola soborniceasca a Sfantului Apostol Iacov | Capitolul 2 / 26 Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este.

Pilda samarineanului milostiv / Sfânta Evanghelie după Luca | Capitolul 10

25 Şi iată, un învăţător de lege s-a ridicat, ispitindu-L şi zicând: Învăţătorule, ce să fac ca să moştenesc viaţa de veci?
26 Iar Iisus a zis către el: Ce este scris în Lege? Cum citeşti?
27 Iar el, răspunzând, a zis: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi din tot sufletul tău şi din toată puterea ta şi din tot cugetul tău, iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
28 Iar El i-a zis: Drept ai răspuns, fă aceasta şi vei trăi.
29 Dar el, voind să se îndrepteze pe sine, a zis către Iisus: Şi cine este aproapele meu?
30 Iar Iisus, răspunzând, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, şi a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat şi l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort.
31 Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea şi, văzându-l, a trecut pe alături.
32 De asemenea şi un levit, ajungând în acel loc şi văzând, a trecut pe alături.
33 Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el şi, văzându-l, i s-a făcut milă,
34 Şi, apropiindu-se, i-a legat rănile, turnând pe ele untdelemn şi vin, şi, punându-l pe dobitocul său, l-a dus la o casă de oaspeţi şi a purtat grijă de el.
35 Iar a doua zi, scoţând doi dinari i-a dat gazdei şi i-a zis: Ai grijă de el şi, ce vei mai cheltui, eu, când mă voi întoarce, îţi voi da.
36 Care din aceşti trei ţi se pare că a fost aproapele celui căzut între tâlhari?
37 Iar el a zis: Cel care a făcut milă cu el. Şi Iisus i-a zis: Mergi şi fă şi tu asemenea.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 9
Vizitatori: 9
Utilizatori: 0