23 Mai 19

Astăzi este ziua femeilor mironisițe – și a femeilor creștine

  • 12 Mai 19
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    "Femeile mironosițe (purtătoare de mir) îl urmează pe Hristos împreună cu Apostolii în timpul misiunii Sale, sunt martore ale patimilor Domnului și vin, după patimi și îngropare, să-i ungă trupul cu miresme, în mormânt. Ele Sunt Maria Magdalena; Maria, mama lui Iacob și a lui Iosi (vara Maicii Domnului); Maria lui Celopa; Salomea, mama fiilor lui Zevedeu; Apoilona, soția lui Huza, un funcționar al lui Irod; Suzana; Marta și Maria, două dintre surorile lui Lazăr din Betania; și multe altele.

    În timp ce ucenicii îl părăsesc pe Hristos, de frică, iar Petru se leapădă de Hristos, singurele care îi urmează Domnului de departe sunt femeile mironisițe, în frunte cu Maica Domnului și Maria Magdalena; dintre ucenici, alături de ele este doar Apostolul Ioan.

    Ele sunt singurele, din grupul apropiaților lui Hristos, care îl însoțesc pe Hristos pe Drumul Golgotei și care sunt martore ale Patimilor Acestuia.

    Ele sunt singurele care îl văd pe Hristos însângerat și căzut sub cruce, pe drumul patimilor, și care îl văd dezbrăcat și întins pe cruce. Ele sunt singurele, din grupul apropiaților lui Hristos, care văd loviturile cuielor în mâinile și picioarele lu Hristos.

    Ele sunt singurele care aud cuvintele de hulă ale iudeilor, mărturisirea de pocăință a tâlharului și rugăciunea Mântuitorului: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?”

    Ele sunt singurele, din grupul apropiaților lui Hristos, care văd întunecarea soarelui la amiază, care sunt martore sub cruce ale cutremurului, și care aud rugăciunea de iertare a lui Hristos pentru ucigașii Domnului: „Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac!”

    Ele sunt singurele care văd aruncându-se sorți pentru cămașa lui Hristos și care aud cuvintele lui cele de pe urmă: „Părinte, în mâinile Tale încredinţez Duhul Meu!”

    Ele sunt singurele care sunt prezente vineri seara, la coborârea Domnului de pe Cruce; împreună cu Iosif din Arimateea ele ung trupul lui Hristos cu miresme (aloe și smirnă), îl înfășoară în giulgiu (care se lipește astfel de trup și devine ca o a doua piele), pun trupul în mormânt, și prăvălesc o piatră peste ușa mormântului.

    Ele sunt singurele care vin în prima zi a săptămânii (duminica) la răsăritul soarelui, la mormânt. Și primele care primesc vestea Învierii Domnului. Iar Maria Magdalena este prima căreia i se arată Hristos cel înviat.

    Prin urmare, în timp ce ucenicii stăteau ascunși de frica iudeilor, ele îl însoțesc pe Hristos pe drumul Golgotei, rămân la picioarele crucii, cumpără giulgiu și miresme, se ocupă de tot ritualul înmormântării, aleargă duminică să vadă mormântul, intră în mormânt, și primesc vestea învierii de la Arhanghelul Gavriil – „Vremea tânguirii a încetat, nu mai plângeţi, ci Apostolilor spuneţi Învierea”.

    Azi, când ne gândim la „mironosițe”, nu ar trebui să ne gândim, în nici un fel, la niște femei miorlăite sau sclifosite sau fricoase – ci, dimpotrivă, la niște femei foarte curajoase. În fapt, mai curajoase decât mulți dintre bărbați. Femei prin care se împlinește un verset din Scriptură pe care îl ignorăm, atât de des, în zilele noastre: „Dumnezeu Şi-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le ruşineze pe cele tari” (Psalm VIII; I Corinteni I, 27; 2; Matei XXI, 16)." - dupa o postare de-a jurnalistului Catalin Sturza.
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe