17 Noiembrie 18

Adevarul despre Lumina Sfanta, cum este aprinsa si de catre cine

  • 22 Aprilie 18
  • Biserica Ortodoxa, Biserica lui Hristos
  • 0
    Ca să ne strice bucuria Sfintei Învieri, un preot emigrat în Scoţia s-a apucat să scrie un articolaş în care încerca să se ia la trîntă cu Patriarhia Română, că de ce aduce Sfînta Lumină de la Ierusalim cu avionul, că, de fapt, n-ar fi adevărată, că bricheta lui din buzunar ar fi tot la fel de binecuvîntată pe cît sînt rugăciunile patriarhului de Ierusalim. Şi zicea el acolo că nu există nici o mărturie istorică pe această temă.

    Multă lume s-a smintit, dar sminteala acesta este doar rodul neştiinţei şi al necredinţei. Realitatea este complet diferită: Sfînta Lumină este un fenomen inexplicabil fizic, o minune care se repetă an de an şi se petrece doar la Ierusalim, exclusiv la rugăciunile clericului ortodox care săvîrşeşte această ceremonie.

    Există o carte, care s-a tot publicat de 22 de ani încoace, dedicată Sfintei Lumini, cu argumente istorice, din care cel mai vechi este de la anul 330 (la doar cîţiva ani după descoperirea Sfîntului Mormînt şi a Sfintei Cruci la Ierusalim). Acestei mărturii a Antichităţii tîrzii i se adaugă altele din primul mileniu (chiar şi de la păgînii islamici), şi o sumă de alte mărturii istorice din al doilea mileniu al creştinătăţii.

    Sărmanul şi nefericitul preot nu ştie, sau tace, despre rătăcirea sa. Nu doar că Sfînta Lumină este una din minunile care se întîmplă în Ţara Sfîntă doar la ortodocşi (celelalte două sînt întoarcerea Iordanului înapoi şi norul de pe Muntele Thavor), însă şi combaterea ei are o istorie aparte:

    La anul 1100, imediat după cucerirea Ierusalimului, ereticii papistaşi (cruciaţi, latini, romano-catolici) au izgonit de la toate locurile sfinte episcopii şi clericii ortodocşi, inclusiv de la Sfîntul Mormînt. Da, i-au lăsat pe monahii ortodocşi să-şi facă mai departe slujbele, dar i-au marginalizat cît au putut (detalii aici: http://manastirea.petru-voda.ro/…/liturghia-ortodoxa-in-ie…/). La prima Înviere pe care au vrut să o prăznuiască în biserica Sfintei Învieri, în Marea Sîmbătă a anului 1100, au făcut ei slujba vecerniei şi au citit rugăciunile de venire a Sfintei Lumini. Nefiind ortodocşi, Dumnezeu nu le-a ascultat rugăciunile. Atunci papistaşii au trimis după egumenul de la mănăstirea Sf. Sava, care se afla în Sfînta Cetate, şi l-au rugat să citească el rugăciunile. De îndată ce preotul ortodox a intrat în Sfîntul Mormînt şi a citit rugăciunile, a venit Sfînta Lumină.

    De atunci, pînă la anul 1184 (cînd au fost izgoniţi de trupele islamice ale lui Salahadin), papistaşii au adus preotul ortodox să le citească rugăciunile Sfintei Lumini, ca să se poată bucura şi ei de minune. După anul 1184, nemaifiind ei stăpînii bisericii Sfintei Învieri (care a fost redată ortodocşilor), papistaşii eretici au început să scrie că nu ar fi, de fapt, nici o minune, ci ar fi vorba de o înşelătorie numită "foc grecesc".

    În mod evident, hula/blasfemia lor a fost preluată şi de protestanţi şi de alţi non-ortodocşi care au aflat despre minune. Ba chiar şi de o mulţime de ortodocşi botezaţi, atei practicanţi, unii dintre ei chiar purtători de haine clericale. Într-un tîrziu, şi preotul din Scoţia s-a grăbit să se adauge hoardei de blasfemiatori. Şi cu oarecare viclenie, a pus lucrul într-un context de lup moralizator care combate consumul de carne de oaie. Că, zice el, de ce să aducem Lumina de la Ierusalim, că aceasta ar fi o nouă erezie, că se aruncă banii aiurea, etc, etc. Dumnezeu să îl ierte şi să îl lumineze. Căci nu cu Patriarhia Română se ia el la trîntă, ci cu Domnul nostru Iisus Hristos, Capul Bisericii Ortodoxe, Care săvîrşeşte această unică minune.

    Vă invit, din tot sufletul, să cumpăraţi şi să citiţi cartea despre Sfînta Lumină publicată la editura Deisis acum 22 de ani şi prefaţată de primul meu duhovnic, Părintele Ioanichie Bălan.

Sursa: Filotheu Bălan
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0