21 Octombrie 18

A fost aprobată sintagma „unitatea pierdută a creștinilor” la Sinodul din Creta?

  • 18 Noiembrie 17
  • Sfantul si Marele Sinod din Creta
  • 0
    În versiunea presinodală a articolului 5 din documentul Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine s-a folosit expresia „unitatea pierdută a creştinilor”, pentru a arăta scopul participării Bisericii Ortodoxe la dialogurile bilaterale și la Mișcarea ecumenică. Această expresie a născut controverse, fiind amendată de referatele mai multor Biserici autocefale. S-a socotit că, din punct de vedere eclesiologic, expresia aceasta ar putea sugera o anumită pierdere a unității Bisericii sau ar putea fi interpretată ca „unitatea pierdută a Bisericii”.
    În contextul acestor discuţii de la articolul 5 al documentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanţa menţionării în text a faptului că toţi creştinii aparţinând diferitelor confesiuni cu care ortodocşii se află în dialog sunt creştini care s-au separat de Biserica Ortodoxă sau creştini eterodocşi, iar unitatea, mai precis comuniunea cu aceşti creştini, se poate realiza doar prin acceptarea de către aceștia a credinţei Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, adică a Bisericii Ortodoxe. Preafericirea Sa a insistat asupra faptului că această clarificare este absolut necesară, întrucât trebuie evitat relativismul dogmatic în formularea acestui text, care defineşte eclesiologia ortodoxă în raport cu diferite comunităţi creştine. Prin această clarificare, se explică tuturor credincioşilor ortodocşi raţiunea pentru care Biserica Ortodoxă în ansamblul ei participă la dialogul intercreştin, fără ca, prin aceasta, să abdice de la învăţătura de credinţă ortodoxă. În acest sens, propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a înlocui expresia „unitatea pierdută a creştinilor” cu „unitatea tuturor creştinilor” a fost acceptată de plenul Sinodului.
    Prin urmare, forma finală pe care a primit-o, în cele din urmă, articolul 5 din document este: „Dialogurile teologice bilaterale actuale ale Bisericii Ortodoxe și participarea sa la Mișcarea ecumenică se sprijină pe însăși conștiința Ortodoxiei și pe spiritul ei ecumenic, cu scopul de a căuta, pe baza adevărului credinței și a Tradiției Bisericii primare a celor șapte Sinoade Ecumenice, unitatea tuturor creștinilor”. 

Extras din: Despre Sfântul si Marele Sinod din Creta, 16-26 iunie 2016 
Editura Basilica Bucuresti- 2017
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0