26 Mai 19

5 mai: Viaţa Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou

  • 04 Mai 19
  • Martiri crestini
  • 0
    Sfântul Mare Mucenic Efrem s-a născut la 14 septembrie  1384,  în  ziua  praznicului  Înălţării Sfintei  Cruci,  în cetatea Trikala din  Grecia, pri-mind la botez numele de Constantin. Orfan de tată încă de mic, a rămas în grija mamei sale împreună cu cei șapte fraţi ai săi. În vremea aceea, otomanii cuceriseră regiunea și luau copiii și tinerii până în 20 de ani, înrolându-i în oastea ienicerilor și silindu-i să renunţe la credinţa lor și să îmbrăţișeze cre-dinţa mahomedană. De aceea, la vârsta de 14 ani, cu binecuvântarea mamei sale, a intrat vieţuitor la Mănăstirea „Buna Vestire”, zidită pe locul numit Muntele Neprihăniţilor, de lângă localitatea Nea Makri. La tunderea în monahism, tânărul a primit numele Efrem. În această mănăstire s-a nevoit a urma lui Hristos mai bine de 27 de ani prin vieţuire curată, blândeţe și smerenie și a primit marele dar al preoţiei.
    În anul 1416, otomanii au ocupat și regiunea Attica,  unde  se  afla  mănăstirea  în  care  vieţuia Sfântul. În anul 1424, atacând mănăstirea, otoma-nii au  tăiat capetele  tuturor călugărilor,  Sfântul Efrem cel  Nou scăpând  nevătămat, deoarece se afla într-o peșteră în care obișnuia să se nevoiască. În  anul  următor,  păgânii  au  atacat  din  nou mănăstirea, prinzându-l și pe Sfântul Efrem. Pe 14 septembrie 1425, când Sfântul împlinea 41 de ani, a fost luat rob. Vreme de opt luni și jumătate a fost supus la chinuri groaznice, chiar în curtea mănăstirii  sale,  pentru  a  se  lepăda  de  credinţa sa.  Păgânii,  văzând  că  Sfântul  Efrem  rabdă  cu bărbăţie chinurile, l-au ţintuit cu piroane de un dud, l-au spânzurat cu capul în jos, i-au străpuns trupul cu piroane de fier și, în cele din urmă, i-au înfipt în pântece un lemn aprins. Sfântul Efrem s-a mutat la Domnul în ziua de 5 mai, la 42 de ani. Bătaia și torturile zilnice nu l-au făcut să se lepede de Hristos și să devină musulman. După moartea sa, mănăstirea a rămas pustie vreme de 500 de ani și uitarea s-a așternut peste mucenicia Sfântului.
    În anul 1945, mănăstirea a fost redeschisă prin venirea monahiei Macaria, care și-a ridicat o chilie între ruine și a reparat biserica. Atunci, Sfântul Efrem a început să se arate în vedenie și aievea, atât  monahiei  Macaria,  cât și  altor  credincioși, descoperindu-le viaţa sa, chipul pătimirii și locul unde se află moaștele sale. În urma acestor arătări, pe 3 ianuarie 1950, au fost descoperite cinstitele sale  moaște,  îmbrăcate  în  haina  monahală care rămăsese nestricată. De atunci, în lumea întreagă s-au  făcut  nenumărate  minuni  prin  mijlocirea sa,  Sfântul  Efrem  cel  Nou  fiind  cunoscut  drept grabnic ajutător și vindecător de boli. Trecerea sa în rândul Sfinţilor s-a făcut pe 2 martie 2011, de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, în  urma  cererii  Bisericii  Ortodoxe  a  Greciei;  ca dată de prăznuire i-a fost rânduită ziua de 5 mai.
    În  București,  fragmente  din  moaștele  Sfântului  Mare  Mucenic  Efrem  cel  Nou  se  află  la Mănăstirea  Radu-Vodă,  la  Mănăstirea  Chiajna (Giulești Sârbi), iar în ţară, la Mănăstirea Sfântul Dionisie  Exiguul și  Sfântul  Efrem cel  Nou din Târgușor (Constanţa) și la Biserica Lazaret (Bacău).
    Papucelul Sfântului Efrem cel Nou se găsește la Biserica Icoanei din București, la Mănăstirea Sfântul Dionisie Exiguul și Sfântul Efrem cel Nou din  Târgușor  (Constanţa),  la  Mănăstirea  Râmeţ (Alba),  la  Biserica  Sfinţii  Arhangheli  Mihail și Gavriil  din  Ghimicești  (Vrancea) și  la  Biserica Studenţilor din Cluj-Napoca.

Nota site: Papucelul Sfantului Efrem cel Nou se afla si-n judetul Prahova, comuna Provita de Jos, la Parohia Sfantul Nicolae.

Extras din: Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou - tămăduitorul trupurilor și al sufletelor
Ediția a II-a, revizuită - Asociația „Sfântul Nicolae și Sfântul Efrem cel Nou” - București, 2016
Lasa un comentariu
avatar
Articolul lunii
Retele Sociale
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Comentarii
  • Apreciate
  • Vizualizari
Citate Ortodoxe