18 Ianuarie 18

Acasă » Arhiva intrărilor
1 2 3 ... 320 321 »

Părinte, e aproape un an de zile de când nu ne găsim liniștea

 • Astăzi
 • 20
- Cum ați revenit în Biserică?
- Am depus declarația de plecare din cult și m-am dus direct la preotul de aici, Părintele Romilă – l-am sunat întâi: „Părinte, vreau să vin până la dumneavoastră!”. „Da’ cum, Costele?”, s-a mirat el – că noi nu vorbeam mai deloc; Părintele Romilă crede că e mai bine să-i lași pe „sectari” în ale lor – dacă Dumnezeu o să se îndure de ei, o să-i lumineze; dacă nu, nu. Şi nu discută cu ei decât cu scopul de a-i întoarce în Biserica Ortodoxă.
    O singură dată am discuta ... Detalii... »


Viaţa celui între Sfinţi Părintele nostru Atanasie Mărturisitorul, Arhiepiscopul Alexandriei (18 ianuarie)

 • Ieri
 • 36
    Chipul cel viu şi fără de moarte al faptelor bune care s-a ridicat spre plăcerea lui Dumnezeu, adică Sfîntul Atanasie cel Mare, avea patrie cetatea Alexandria cea preaslăvită din Egipt şi părinţi creştini dreptcredincioşi care vieţuiau după Dumnezeu. Dar ce fel avea să fie cu dînsul mai pe urmă, s-a arătat chiar în copilăria sa.
    Pentru că, jucîndu-se cu alţi copii de o vîrstă cu el pe malul mării, făcea cele ce văzuse în biserică, urmînd cu obiceiul copilăresc acelor sfinţiţi slujitori ai lui Dumnezeu şi asemănîndu-se lor. Căci copiii cei ce erau cu ... Detalii... »


Calea prin care se iau deciziile în adunări nu e calea biblică

 • 16 Ianuarie 18
 • 452
- Cât timp ați petrecut ca neoprotestant?
- Optsprezece ani, dintre care șaisprezece ca predicator. S-au întemeiat atunci, în urma misiunii mele și a altora, mai multe adunări în zona asta, unde nu erau înainte – la Dolhasca, la Liteni, la Gulea, la Probota… Am fost și prezbiter câțiva ani (prezbiterul este cel care răspunde de o adunare), după aceea am intrat într-un grup mai mare, care ne întâlneam regulat la Suceava, și am hotărât să fie prezbiter cineva mai în vârstă, iar eu am rămas predicator și învățător; responsabilitățile erau în funcție de darul fiecăruia, ... Detalii... »


Închinarea cinstitelor lanţuri ale Sfîntului Apostol Petru (16 ianuarie)

 • 16 Ianuarie 18
 • 48
    Cînd Sfîntul Apostol Petru a fost dus în temniţă de împăratul Irod şi era legat cu două lanţuri de fier, dormind el noaptea între doi ostaşi, a venit îngerul Domnului şi lovindu-l în coastă, l-a deşteptat şi l-a scos afară, căzînd de pe dînsul lanţurile cele de fier; despre aceasta se scrie în Faptele Apostolilor: Şi s-a auzit acea prea slăvită izbăvire din legături şi din temniţă a lui Petru, prin toată cetatea Ierusalimului. Atunci nişte credincioşi, în taină luînd lanţurile acelea, le-au păstrat la ei, avîndu-le înaintea ochilor, ca pe însuşi Sfîntul Apostol Petru; care n ... Detalii... »


"Foarte puțini neoprotestanți au curajul să meargă până la capăt"

 • 15 Ianuarie 18
 • 89
- Spuneați mai devreme că vă puneați – și le puneați și altora întrebări legate de neoprotestantism. Alții nu se frământau și ei, nu se problematizau și ei? Erați singurul care venea cu aceste frământări?
- Da, eram mai mulți cu nedumeriri, dar… concluzia mea este că ceilalți n-au avut curajul să meargă până la capăt. Vreo patru familii s-au întors înapoi în Biserica Ortodoxă după ce ne-am întors noi. 
    Nici mama mea n-a făcut pasul odată cu mine, ci a mai rămas câteva luni acolo; îi era frică, nu era clar convinsă. Şi eu i-am spus: &bdq ... Detalii... »


"Eu mă întorc în Biserica înființată de Hristos"

 • 14 Ianuarie 18
 • 101
- Cam cât timp a trecut până ați ajuns în momentul acesta, când ați avut încredințarea că neoprotestantismul nu e Biserica?

- Aproximativ un an de zile... un an de zile de frământări, de luptă lăuntrică foarte puternică. Din momentul în care ne-am dat seama că nu aceea e Biserica, tot sistemul nostru, tot crezul nostru s-a dărâmat, și ne puneam întrebarea, împreună cu soția și copiii (aveam două fete, care erau deja măricele), ba și cu mama mea – discutam foarte mult în casă. În momentul în care a căzut tot crezul acesta, pentru noi, întrebarea logică era: „At ... Detalii... »


Nu e sărac acela care nu are nimic, ci acela care doreşte multe

 • 14 Ianuarie 18
 • 36
    Bogăţia nu stă în faptul să ai bogăţie, ci în faptul să nu te îngrijeşti de căutarea ei. Nu e sărac acela care nu are nimic, ci acela care doreşte multe; tot astfel nu e bogat acela care are multe, ci acela care nu cere nimic. Sfântul Ioan Gură de Aur


Povestirea monahului Amonie despre uciderea cuvioşilor părinţi din Sinai şi Rait (14 ianuarie)

 • 14 Ianuarie 18
 • 71
(Aceasta s-a făcut în anul 288 după Hristos, pe vremea împăratului Diocleţian)

    Şezînd odată, zice Amonie, în smerita mea chilie, în părţile Alexandriei, în locul ce se numea Canov, mi-a venit în gînd să mă duc în părţile Palestinei, de vreme ce nu puteam suferi, văzînd în toate zilele necazurile ce se făceau creştinilor de către chinuitorii cei fărădelege, iar pe Sfîntul părintele nostru Petru, patriarhul, fugind şi ascunzîndu-se din loc în loc, neputînd cu îndrăznire să-şi păstorească turma sa cea cuvîntătoare; dar încă am dorit să văd şi Sfintele Locu ... Detalii... »


Cea mai mare virtute este dreapta-socotință

 • 14 Ianuarie 18
 • 65
    Spunea Sfântul Isaac Sirul: „Cea mai mare virtute este dreapta-socotință”, conglăsuind cu toți Părinții Bisericii. Şi în zilele noastre, adevărat „veac al confuziei”, cu atât mai mult se vădește însemnătatea discernământului – adevărat dar de la Dumnezeu, ce se dă mai cu seamă celor ce caută după Adevăr „din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul, din toată puterea”. Dumnezeul cel viu i-a dăruit și profesorului Constantin darul de a discerne unde se află adevărata Biserică a lui Hristos, cea „una, sfântă, sobornicească ... Detalii... »


"Vai de mine, aici e doar un partid religios"

 • 13 Ianuarie 18
 • 104
- Spuneți-ne, cum a început să apară în mintea dumneavoastră îndoiala față de neoprotestantism?
 
- Unul din cele mai importante aspecte pe care l-am urmărit de-a lungul timpului era aplicarea practică a doctrinelor, în viața de zi cu zi, adică roadele reale ale învățăturii. Însuși Mântuitorul ne învață: „După roadele lor îi veți cunoaște” Matei 7:16. Deci, chiar dacă eram predicator, nu eram mulțumit doar cu ascultarea predicilor cuiva. Voiam să văd dacă mesajul predicat are acoperire în viața reală a celui care dădea învățătura, aspect pe care îl urmărea ... Detalii... »


Articolul lunii
Retele Sociale
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Comentarii
 • Apreciate
 • Vizualizari
Citate Ortodoxe

Total online: 2
Vizitatori: 1
Utilizatori: 1